AcasăSOCIALMinistrul Educației: Nu vom opri concursul pentru directorii de școli

Ministrul Educației: Nu vom opri concursul pentru directorii de școli

Concursul pentru directorii de unități de învățământ nu va fi oprit, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, până în prezent, s-au înscris la concurs peste 1.300 de profesori pe platforma lansată de MENCS.

mircea_dumitru„Ministerul Educației s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunțăm că nu ne vom opri. Așa cum am anunțat și calendarul și metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfășurare. Inițiativa de care am luat cunoștință de acum câteva zile de la Senatul României de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor pare de fapt o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce școlile din România și insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent și predictibil în care cei mai buni dintre profesori care se dovedesc a fi și manageri buni în școli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată”, a afirmat demnitarul.

El a adăugat că la minister au venit mesaje potrivit cărora, sub diferite forme, unii dintre cei care doresc să participe la concurs sunt împiedicați să o facă.

„Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs care ne aduc la cunoștință faptul că fie sunt împiedicați sub diferite forme să participe la concurs neavând acces la anumite documente școlare care sunt importante, sunt obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu putea să se înscrie la concurs. Eu aș solicita ferm tuturor directorilor în funcție să pună la dispoziția colegilor lor toate documentele școlare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituțională ale unităților școlare iar, dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicați, nu vom ezita să apelăm la autoritățile statului pentru a aduce din nou legea în școli”, a spus Dumitru.

Ministrul a spus că a fost „șocat” când a văzut reacția adversă față de organizarea concursului pentru directorii de unități școlare.

„Am fost foarte surprins, chiar șocat, când am văzut această reacție adversă față de concurs. Nu știu dacă mai există în momentul de față în România un sistem de importanța Educației, un sistem social care să însemne ceva pentru viața României de astăzi și în care selecția managerilor să nu se facă pe bază de concurs public și transparent. Faptul că atât de mulți politicieni, faptul că atât de mulți oameni din sistemul Educației au această reacție cred că este și rezultatul multor ani, cel puțin opt ani, în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce privește conducerea școlilor, a liceelor în general. Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestui Guvern, în care semnalul Ministerului Educației prin reprezentanții săi este acela că Educația trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea — o dată la patru ani sau o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs”, a susținut el.

Mircea Dumitru a precizat că mesajul său este unul de „normalitate” și nu unul politic și nu reprezintă o luptă cu un partid sau altul.

„Mesajul meu este unul de normalizare și normalitate, nu este un mesaj politic. Nu este o luptă cu un partid sau cu altul. (…) Dânșii pretind că vor să facă concurs, deși concursuri nu s-au mai organizat de cel puțin opt ani iar soluția pe care o oferă este să mai amâne un concurs care se poate organiza potrivit legii încă un an sau poate chiar mai mult”, a completat demnitarul.

Dumitru a precizat că deciziile de numire pentru noii directori nu vor fi semnate exact în momentul în care se încheie concursul. „Vom aștepta să treacă această perioadă, tocmai pentru că ne gândim la faptul că nu trebuie să perturbăm orele, să creăm o confuzie iar decizia de numire va fi efectivă începând cu semestrul următor”, a explicat ministrul Educației.

El a afirmat că va face o propunere de modificare a legislației în așa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directorii de unități de învățământ preuniversitar dar și pentru inspectori.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc