AcasăSTIRIMinisterul Educației pregătește noi reguli pentru naveta elevilor. Cum vor merge copiii...

Ministerul Educației pregătește noi reguli pentru naveta elevilor. Cum vor merge copiii la școală în altă localitate

[ad_1]

Un caz șocant s-a petrecut la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Un pacient a decedat la două săptămâni după ce a fost bătut de alți doi pacienți internați.

Inițial, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, bărbatul a fost consultat pentru dureri la piciorul stâng și i s-a pus diagnosticul de contuzie la șoldul stâng, dar moartea acestuia a survenit în urma unei rupturi de splină. 

Moartea pacientului ridică mai multe semne de întrebare față de modul în care incidentul a fost tratat de către angajații centrului, dar și de medicii Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. 

Pacientul a fost bătut, în noaptea de 25 ianuarie, în jurul orei 23.00, de alți doi pacienți. Potrivit reprezentanților DGASPC Alba, conflictul a fost aplanat de infirmieri și de o asistentă medicală.

În noaptea scandalului, a fost consultat la cabinetul medical al centrului. A doua zi, bărbatul acuza dureri la piciorul stâng și a fost trimis la Spitalul Județean din Alba Iulia prin serviciul 112.

Acesta a ajuns pe secția UPU a spitalului din Alba Iulia și, potrivit reprezentaților DGASPC, a fost investigat radiologic, imagistic și i s-au recoltat analize de laborator. Diagnosticul a fost contuzie șold stâng.

Bărbatul a fost consultat și de un medic ortoped, au transmis, pentru alba24.ro, reprezentații Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

După consultul realizat de medicii spitalului din Alba Iulia, pacientul a fost trimis înapoi la Galda de Jos.

Decesul

După două săptămâni de la incident și consultul de la UPU Alba Iulia, în 7 februarie, bărbatul a decedat. Reprezentații DGASPC Alba Iulia au transmis, pentru alba24.ro, detalii despre evenimentele din Centrul de la Galda de Jos, din ziua în care bărbatul a decedat.

Potrivit acestora, la centru a sosit un echipaj de ambulanță pentru a consulta un alt pacient.

Personalul medical a solicitat ca și bărbatul în cauză să fie consultat, deoarece acuza dureri abdominale.

După efectuarea consultului, medicul de pe ambulanță a recomandat tratament cu Metoclopramid, Nospa și Algocalmin.

Două apeluri la 112 în câteva minute

Seara, la ora 23.16, s-a solicitat din nou serviciul 112 pentru bărbatul în cauză, deoarece acuza dureri abdominale, starea lui fiind alterată.

La ora 23.24, s-a reapelat serviciul 112, deoarece bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, iar personalul de serviciu a început manevrele de resuscitare.

La fața locului a sosit imediat un echipaj de poliție și la ora 23.41 a sosit echipajul de ambulanță. Medicul a decis că bărbatul este în stop cardio-respirator neresuscitabil și a declarat decesul acestuia.

La ora 00.51, la Centrul din Galda de Jos a sosit din nou echipajul de poliție, însoțit de reprezentați IML Alba Iulia, conform procedurilor legale cu privire la decesul în unități rezidențiale, au precizat reprezentații DGASPC Alba, pentru alba24.ro.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru alba24.ro că bărbatul a decedat din cauza unei hemoragii interne, cauzate de o ruptură de splină.

Potrivit surselor alba24.ro, ruptura de splină a fost descoperită abia la autopsia realizată de medicul legist. Din câte se pare, splina bărbatului ar fi fost afectată și în perioada în care a fost trimis înapoi la centru, starea s-ar fi înrăutățit din cauza unei hemoragii interne, iar ulterior a decedat.

Incidentul și moartea pacientului – ținute sub tăcere

Incidentul din interiorul Centrului de Recuperare de la Galda de Jos a fost ținut ”sub tăcere” de către autorități și a mers pe ”sub radar”, până vineri, 5 martie, când pe rolul Tribunalului Alba a fost înregistrată o cerere de internare provizorie a celor doi bărbați suspectați că l-ar fi bătut pe bărbat.

Ce au precizat anchetatorii pentru alba24.ro

Reprezentații Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au făcut o serie de precizări pentru alba24.ro.

În noaptea de 25 ianuarie, s-a petrecut o altercație între trei pacienți.

Doi dintre aceștia i-au aplicat celui de al treilea mai multe lovituri.

Imediat după altercație, bărbatul a fost dus la cabinetul medical al centrului de recuperare.

Însă a doua zi, acesta acuza o durere în zona șoldului și a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.

Aici, bărbatul a fost consultat de un ortoped și a fost trimis înapoi la Galda de Jos.

După două săptămâni, în data de 7 februarie, starea bărbatului s-a înrăutățit și acesta a decedat.

Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul a decedat din cauza unei rupturi de splină. Ruptură de splină care a fost descoperită abia la autopsie.

Inițial, o anchetă a fost începută pentru infracțiunea de loviri cauzatoare de moarte, dar în urma unei expertize s-a stabilit că cei doi bărbați care l-au bătut pe pacient nu aveau discernământ la data comiterii faptelor.

Aceștia au fost internați într-un alt centru de recuperare, la cel din Ștei.

Extras din minuta pe scurt a Tribunalului Alba: ”(…) dispune internarea medicală provizorie a suspecţilor: (…) cercetați pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, (…) într-o unitate specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii (…)”

Anchetă pentru neglijență în serviciu

Acum, procurorii au deschis o anchetă pentru neglijență în serviciu, anchetă ce îi privește pe angajații Centrului de Recuperare de la Galda de Jos.

Poziția Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia

Reporterii alba24.ro au solicitat verbal informații din partea conducerii unității medicale despre parcursul pacientului adus în data de 26 ianuarie, pentru ce a fost consultat și cu ce diagnostic a fost trimis înapoi la Galda de Jos.

Reprezentanții spitalului au solicitat ca reporterii să întocmească o cerere scrisă în baza Legii 544, iar răspunsul va fi oferit, cel mai probabil, pe parcursul zilei de luni, 8 martie.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc