Finalizate cu o demisie, cea a directorului Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu și cu încheierea unui acord care le garantează că până la finalul anului producția de cărbune va fi preluată de CEH, protestele celor peste 1000 de mineri din Valea Jiului care se blocaseră în subteran s-au finalizat.
Noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat că preţul oferit pentru cărbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor şi pentru funcţionarea, în continuare, a exploatărilor. La rândul său, preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos, a anunțat că acordul încheiat este mulțumitor pentru mineri și în acest fel protestul încetează. Conflictul a escaladat vineri după amiază, când 400 de mineri de la Paroşeni au intrat în greva foamei nemulţumiţi de modul în care se derulau negocierile.Din cauza stării de epuizare, cinci mineri de la Paroşeni au ajuns la spital unde au avut nevoie de îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate s-a ameliorat, trei dintre aceştia fiind deja externaţi.
Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune şi la un preţ de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat Laszlo Domokos.
Înfiinţată în noiembrie 2012, SNIMVJ înglobează cele trei unităţi miniere considerate neviabile, Petrila, Paroşeni şi Uricani aflate pe program de închidere până în 2018. Pentru ele, cu acordul Comisiei Europene, Guvernul plăteşte anual un ajutor financiar care să acopere atât diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, cât şi aşa–numitele cheltuieli excepţionale, respectiv cele cu reconversia profesională, disponibilizările de personal, închiderile subterane, legătura dintre subteran şi suprafaţă şi ecologizarea perimetrelor. Potrivit acordului încheiat cu Uniunea Europeană, Guvernul s-a angajat ca cele trei mine neviabile aflate în portofoliul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului – Petrila, Paroşeni şi Uricani – să fie închise până în anul 2018.