De sub pălărie, deschizi într-un final ochii. Soarele este aproape apus și tu ești pe cale să faci o constatare care te îngrozește: ai adormit sub soare! Acesta este un scenariu care le este comun multor victime ale arsurilor solare. De obicei ajungem să suferim de aceste traume ale pielii, deoarece subestimăm puterea soarelui, importanța cremei de protecție solară, și ignorăm indicațiile privind orele în care este în regulă să petrecem timp afară.
Dacă te confrunți cu o arsură solară și nu ai nimic de la farmacie pentru această problemă, iată cele mai ciudate, dar eficiente, metode pe care le ai probabil la îndemână.
Sucul de roșii
Atunci când este aplicat pe orice tip de arsură, sucul de roșii calmează inflamația și roșeața pielii, hidratând-o în același timp. De fapt, licopenul, un antioxidant puternic ce se găsește în tomate, poate să îți facă pielea mai rezistentă la acțiunea razelor solare. De aceea, vara este recomandat să mănânci cât mai multe roșii. Asta nu înseamnă că vei putea să renunți la loțiunea de protecție solară, ci mai degrabă, că pielea ta va rezista și mai bine decât de obicei la acțiunea razelor UV.
Cartofi
Probabil cea mai folosită și cea mai comună legumă, banalul cartof se poate dovedi foarte util în cazul arsurilor solare. Conținutul ridicat de amidon ajută la scăderea usturimii cauzate de arsura solară. Cum trebuie folosit? Ia un cartof, de preferat de la frigider, și taie-l în felii subțiri. Folosește-le pentru a masa ușor pielea afectată de soare. Citește aici despre mai multe beneficii ale cartofului.
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta pielea să își refacă PH-ul normal, echilibrand nivelul de acid și de substanțe alcaline. Astfel, chiar dacă arsura nu va fi vindecată, va fi mult mai ușor de suportat. Totuși, bicarbonatul de sodiu poate fi dur cu pielea, de aceea este indicat să îl folosești doar astfel: pregătește o baie cu apă călduță în care să adaugi un sfert de cană de bicarbonat de sodiu. Nu sta mai mult de 15 minute în apa aceea. După ce ieși, asigură-te că folosești o cremă hidratantă simplă pe zonele afectate.
Iaurt simplu
Probioticele din iaurt sunt recunoscute pentru capacitatea lor de restaurare a barierei naturale a pielii. Aplicat pe piele, iaurtul reface pH-ul acesteia și elimină senzația de usturime. Iaurtul grecesc este cel mai bun, deoarece este mai bogat în probiotice, dar orice iaurt simplu este eficient, atâta timp cât nu este îndulcit sau colorat. Aplică un strat gros de iaurt pe zona arsă de soare și lasă-l să acționeze pentru 5-10 minute. Șterge cu o cârpă curată, și aplică o cremă hidratantă.
Vitamina D
Multe vitamine naturale ne pot ajuta când ne confruntăm cu probleme. Se pare că Vitamina D are un efect benefic și atunci când suferim de arsuri solare. Vitamina D ajută la reducerea inflamației și a roșeții pielii, dar activează și genele de regenerare ale acesteia, precum și o enzimă antiinflamatoare numită arginase-1. Împreună cu remediile menționate mai sus, vitamina D ar putea ajuta la vindecarea mai rapidă a pielii afectată de soare.
Știm că arsurile solare pot fi periculoase și foarte inconfortabile. De aceea, înainte de a începe orice tratament, este indicat să contactezi urgent medicul de familie, sau alt personal calificat din domeniul medical.
Sursa foto: shuterstock.com, pexels.com