AcasăSTIRIARADManifestări în județul Arad la împlinirea a 72 de ani de la...

Manifestări în județul Arad la împlinirea a 72 de ani de la luptele purtate de Armata Română pe Valea Mureșului

Peste 200 de persoane au luat parte sâmbătă la manifestările comemorative organizate în localitățile Radna-Lipova și Păuliș, din județul Arad, cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944, purtate de Armata Română pentru apărarea Defileului Mureșului.

Cu această ocazie, au fost depuse coroane de flori la troița din incinta UM 0911 din Radna și a fost oficiată o slujbă religioasă la Cimitirul Eroilor din localitate. Și la Păuliș a avut loc o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Timotei, arhiepiscop al Aradului.

Primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, a declarat că din cei peste 1.800 de militari ai Școlii de subofițeri în rezervă de la Radna, care au luptat în urmă cu 72 de ani pe aceste meleaguri, mai sunt în viață doar 6, cărora în semn de înaltă prețuire Consiliul Local al comunei a hotărât să le confere titlul de Cetățean de Onoare.

La manifestările de sâmbătă au luat parte reprezentanți ai administrației publice județene și locale, cadre militare active sau în retragere, reprezentanți ai Filialei Lugoj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă sau în Retragere.

La granița de vest a țării, după 23 august 1944, când Armata Română a întors armele, germanii și hortiștii au început ofensiva la 5 septembrie. Aradul a fost ocupat pe 11 septembrie, iar unități din Corpul Alpin german au continuat ofensiva pe valea Crișului Alb, unde drumul le-a fost barat prin jertfa de sânge a elevilor școlii de ofițeri de rezervă de la Ineu, în crâncenele lupte de la Beliu și Prunișor.

Pe Valea Mureșului și-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară „Budapesta”, având un efectiv de circa 20.000 de militari. Înaintarea le-a fost oprită în pusta Păulișului de cei 1.808 militari ai Detașamentul Păuliș, format din trei batalioane de elevi de la Școala de subofițeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie și divizionul 61 Artilerie grea. În cursul luptelor, din cei 755 de ofițeri, sergenți și elevi ai Școlii de la Radna au dat jertfa de sânge 62, între care și comandantul lor, căpitanul Ion Fătu, alți 380 fiind răniți.

Timp de o săptămână, ostașii români au rezistat eroic unui inamic mult superior atât ca număr, cât și ca tehnică de luptă, până la sosirea marilor unități care i-au determinat pe inamici să se retragă.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc