AcasăSTIRIARADLucrările a 30 de artiști plastici, la Expoziția internațională de artă naivă

Lucrările a 30 de artiști plastici, la Expoziția internațională de artă naivă

Treizeci de artiști plastici din opt țări, nume cunoscute ale picturii naive din Europa și nu numai, expun pe simezele Sălii Clio a Muzeului de Artă din Arad, în cadrul Expoziției internaționale de pictură naivă, vernisată vineri.

„La o sută de ani de la descoperirea lui Rousseau Vameșul, considerat părintele artei naive, evoluția acestui fenomen plastic mondial obligând la o redefinire a vechilor concepte, deoarece secolul XXI continuă să rămână un secol al artei naive, aproape toate țările din Europa (Franța, Spania, Belgia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Finlanda, România, etc), dar și din restul lumii (SUA, Canada, Israel, China, Thailanda) având calendarele anuale pline de saloane, concursuri sau festivaluri dedicate picturii naive, acest gen de artă aflată în plină vogă”, a spus între altele, în cuvântul de deschidere, Rodica Colta, organizatorul acestei expoziții.

Datorită spațiului limitat, pe simezele expoziției au putut fi găzduite doar cincizeci de lucrări aparținând unui număr de treizeci de pictori naivi din Franța, Spania, Israel, Polonia, Lituania, Germania, Italia și România.

Potrivit organizatorilor expoziției, lipsesc din păcate de pe simeze lucrările grupului de pictorițe cunoscute sub numele generic de ”bunicuțele din Uzdin” (Serbia) care, datorită vârstei nu au putut ajunge la Arad, la fel ca și cele ale lui Petru Mihuț, ”seniorul” școlii de pictură naivă de la Brusturi (județul Arad), care va împlini peste câteva zile venerabila vârstă de 90 de ani.

„Artiștii români care expun sunt din Reșița, Timișoara, Oradea, Iași, Bacău, Ploiești, București, alături de aceștia expunând zece artiști din străinătate, artiști prestigioși care au avut prezențe expoziționale în toată lumea, dar care au venit sau și-au trimis lucrările la Arad convinși fiind de Mihai Dascălu din Oradea, artist prezent și el în expoziția de la Arad”, a spus Rodica Colta.

Unul dintre expozanți este Mariana Mihuț, din Arad, care s-a născut și a locuit până la 16 ani la Brusturi, în casa bunicului său, Petru Mihuț. Fiind descendentă a lui Ion Niță Nicodim, străbunicul ei, mort în 1972, cel mai celebru pictor naiv din țară și al mătușii Rodica Nicodim, ambii pictori naivi recunoscuți în România și în străinătate, Mariana a început să picteze din copilărie, dedicându-se total acestei arte pe la 16 ani.

„Din păcate, atât eu cât și picturile mele suntem mai cunoscute în Franța sau Spania, decât în România. Locuiesc în Arad, dar până la 42 de ani, nu am avut aici nici măcar o expoziție personală, în condițiile în care am avut două asemenea expoziții — în 2011 și 2012 — la Galeria Minage, din Clisson (Loire — Atlatique, Franța) și am participat la Festivalul Național de Artă Naivă de la Oradea — în 2014 și 2015. Mai mult, am participat la mai multe expoziții colective internaționale, în Franța, Spania, Polonia, Israel și China, între care chiar și la Grand Palais din Paris, și multe altele”, a declarat Mariana Mihuț.

De altfel, după expoziția de la Grand Palais din Paris, în 2009, criticul de artă Jacqueline Bricard scria despre ea în cartea de referință ”Europa și Pictorii Naivi” : ”Mariana Mihuț, zâna care vine din mijlocul Carpaților, cântă Vivaldi”. Pentru anul viitor, Mariana Mihuț pregătește și o expoziție ”personală” la Arad la care speră să participe și bunicul său, Petru Mihuț.

Un alt artist care expune în cadrul expoziției de la Arad este Mihai Dascălu, din Oradea.

„Aducerea acestor pictori din străinatate la Arad a implicat o muncă destul de îndelungată, dar reușita mea s-a bazat și pe faptul că de mai mulți ani, eu sunt prezent pe rețelele de socializare unde am peste o mie de prieteni din întreaga lume, foarte mulți dintre ei fiind pictori naivi, iar de-a lungul anilor relațiile dintre noi s-au consolidat. Discuțiile privind organizarea prezentei expoziții au început în urmă cu un an, eu transmițându-le prietenilor mei invitația de a veni la Arad. Și, datorită încrederii pe care au avut-o atât în mine personal cât și organizatorii arădeni, au acceptat invitația și iată-i prezenți în expoziție. Astfel ne putem bucura să admirăm unii dintre cei mai mari pictori naivi europeni, cum ar fi Giuliano Zoppi, din Italia, Crucița Gutierez Segovia, din Spania, Barbara Jozefowicz, din Polonia, Noemi Eshet — Rosenzweig, din Israel, cea din urmă fiind chiar prezentă la vernisaj. Sunt invitați din șapte țări europene, dar și din România și trebuie să spun că sunt mândru de faptul că putem admira aceste tablouri în Arad”, a relatat Mihai Dascălu.

Singurul artist plastic din străinătate prezent la vernisaj a fost Noemi Eshet — Rosenzweig, din Israel, o arhitectă care s-a afirmat și în pictura naivă, fiind prezentă în numeroase expoziții în Europa, America de Sud și bineînțeles Israel.

„Pictez din copilărie, inspirată fiind în timpul celor doi ani de serviciu militar obligatoriu de peisajele din Deșertul Sinai. După terminarea armatei, la 20 de ani, am avut prima expoziție personală la Muzeul din Ramat Gan, Israel, oraș în care locuiesc în prezent. Picturile mele exprimă motive biblice, evenimente din viața personală, dar și priveliști din țara mea, prin picturile mele dorind să îmi exprim dragostea pentru stilul internațional (Bauhaus) al clădirilor din Tel Aviv. Mi-a plăcut foarte mult România, Aradul, și sper să revin aici”, a declarat, pentru AGERPRES, artista israeliană.

Expoziția va fi deschisă până în data de 25 noiembrie.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc