Lucrări efectuate în plantaţiile pomicole în perioada de repaus a pomilor

0
1909

Lucrările efectuate în plantaţiile de pomi în perioada de iarnă sau de repaus a pomilor sunt: tratamentele fitosanitare, lucrările solului şi fertilizările. În mod convenţional, se consideră că starea de repaus se instalează în momentul căderii frunzelor.

Acest fenomen se produce la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie când zilele sunt mai scurte de 12 ore, iar temperaturile scad noaptea sub 50C. Tratamentele fitosanitare la pomi urmăresc combaterea bolilor şi a dăunatorilor, respectiv a formelor de rezistenţă a acestora care se găsesc în scoarţa pomilor în perioada de repaus. Primul tratament se poate face în luna decembrie, dar şi în lunile ianuarie sau februarie, cu sulfat de cupru 3%, în zile însorite cu temperaturi peste 50C.

Următorul tratament se face la încheierea perioadei de repaus, la începutul desmuguritului cu produsul Confidor Oil SC 004 care este un insecticid sistemic. El asigură combaterea eficientă şi rapidă a păduchelui din San Jose, păianjenului roşu comun şi afidelor în faza de ouă hibernante având o acţiune sistemică de  lungă durată. Doza folosită este de 1,5%.

În ceeace priveşte lucrările solului, acestea se pot face în ferestrele de iarnă, când se poate intra în teren şi solul nu este îngheţat, efectuând arătura şi săpatul în jurul pomilor. Nu trebuie neglijat atacul rozătoarelor din livadă prin verificarea împrejmuirii cu plasă de sârma, sau prin protejarea individuală a pomilor cu diferite materiale ( folie de plastic ).

O altă lucrare importantă este fertilizarea pomilor. Stabilirea dozelor de îngraşăminte se face diferenţiat, în funcţie de specie, perioada de vârstă a pomilor, sistem de cultură şi tipul de sol.

În perioada de tinereţe, când se urmăreşte formarea sistemului radicular viguros şi o intrare rapidă pe rod, pomii au nevoie de îngraşăminte cu azot, fosfor şi potasiu. În jurul fiecărui pom se pot aplica 100-150g îngrăşământ complex în funcţie şi de vârsta pomilor şi 4-5 kg de gunoi de grajd fermentat. Aceste doze se măresc în funcţie de vârsta pomilor.

În cazul solurilor acide putem ameliora însuşirile fizico-chimice prin folosirea amendamentelor cu calciu. În cazul folosirii amendamentelor se măreşte şi eficienţa îngrăşămintelor încorporate în sol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.