Lumină verde pentru comercializarea porcilor vii, în târguri şi oboare din judeţ, dar şi în alte judeţe.
Pentru că decembrie este luna cu cel mai mare dever, atât pentru crescătorii de porci,cât şi pentru cei care achiziţionează,prelucrează pentru uz propriu sau vânzare această specie,ne-am interesat pentru dumneavoastră la instituţia abilitată asupra condiţiilor ce trebuie respectate.Este imbucurător faptul că de la 1 decembrie 2012 este permisă comercializarea porcilor vii,în târguri şi oboare autorizate,cât şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către un abator autorizat sanitar veterinar.Trebuie avute în vedere şi aspectele legate de sanitatea cărnii pentru evitarea îmbolnăvirilor. Aceste aspect,dar şi altele la fel de importante ne-au fost comunicate cu amabilitate de domnul doctor Ioan Dumbravă,Director Executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor Hunedoara.
–Domnule director,după cum aţi afirmat,acordaţi o mare atenţie prevenirii accidentelor şi fenomenelor periculoase ce ţin acest domeniu.Ce ar trebui să cunoască populaţia?
În primul rând trebuie ţinut cont de ameninţarea pe care o reprezintă posibilitatea apariţiei bolii parazitare trichineloza, ce poate strica festinul sărbătorilor de iarnă.Pentru evitarea unor aspecte de genul acesta trebuie efectuat controlul sanitar veterinar al animalelor sacrificate atât în abatoare cât şi în gospodăriile individuale,cat şi vânatul comestibil.Achiziţia cărnii trebuie făcută doar din unităţi comerciale autorizate sanitar veterinar,e necesară prelucrarea termică a cărnii.Se interzice de asemenea comercializarea cărnii de porc sau sacrificarea porcilor în târguri.Atenţie şi la marca auriculară ce trebuie predată CSV teritoriale.
– Sunt noutăţi, chiar veşti îmbucurătoare referitoare şi la mişcarea efectivelor,la circulaţia animalelor. Despre ce este vorba?
Incepând cu 1 decembrie 2012 este permisă comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târguri şi oboare autorizate cât şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către un abator autorizat cu respectarea prevederilor ordonanţei AVSVSA nr 67 din 2012.
– Ce documente sunt necesare pentru transport?
Mişcarea suinelor din exploataţii nonprofesionale,direct sau printr-un târg de animale,către un abator autorizat dar neinclus în sistemul de producere a cărnii se face cu prezenţa următoarelor documente:certificate de sănătate,formular-document de mişcare şi document privind informaţii pentru lanţul alimentar.
– Dar în alte judeţe se pot deplasa animalele? Se pot valorifica la export?
Pentru mişcarea interjudeţeană a porcilor este necesară notificarea şi obţinerea avizului interjudeţean de la DSVSA înainte de eliberarea certificatelor de sănătate.Carnea provenită de la suine crescute în exploataţii nonprofesionale şi comerciale poate fi vândută şi procesată doar în unităţi înregistrate, cu respectarea condiţiilor de igienă,exclusiv pe piaţa naţională.
Am mulţumit domnului director pentru amabilitate şi promptitudinea răspunsului oferit,precum şi pentru deschiderea sa şi a instituţiei pe care o conduce.Şi cu promisiunea unui dialog permanent, având la bază doleanţele celor interesaţi. Aveţi in continuare la dispoziţie comunicatul de presă al DSVSA Hunedoara cu toate amănuntele necesare pentru clarificarea acestor aspecte.