[ad_1]
Felicitările virtuale și mărțișoarele ar putea rămâne doar în online în acest an. Un secretar de stat în Ministerul Educației spune că elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Este contrazis chiar de șeful său, ministrul Sorin Cîmpeanu.
Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții. Totuși, poate fi interpretată, o spun chiar autoritățile.
Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale.
În ultimele zile, în mai multe școli din România a început să circule mesajul că elevii nu vor putea oferi în școli mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie, deoarece există un ordin care interzice „schimbul de obiecte personale”.
Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie, chiar înainte de reluarea fizică a cursurilor și se referă la aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Ministerul Educației a confirmat că nu se va face o excepție pentru 1 și 8 Martie, chiar dacă vor exista multe nemulțumiri în acest sens.
„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Liberă.
Acesta a subliniat că elevii pot găsi alte variante pentru a-și arăta afecțiunea sau aprecierea.
„Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent”, a precizat reprezentantul Guvernului.
Situația este inedită, mai ales că este primul an în care se impune o astfel de regulă în școli. Anul trecut, restricțiile nu au cuprins și 1 și 8 Martie.
„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.
Potrivit secretarului de stat, profesorii cunosc că este interzis schimbul de obiecte personale între elevi și totul este „foarte limpede”.
De cealaltă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu, spune altceva. Acesta a declarat miercuri că Ministerul Educaţiei nu vrea şi nici nu poate să se implice în valoarea de simbol al unui mărţişor sau a unei flori şi nici în includerea acestora la categoria obiectelor personale.
„Ministerul Educaţiei nici nu a interzis, nici nu a recomandat includerea mărţişoarelor sau a florilor la obiecte personale”, a spus Cîmpeanu.
Sursă: Europa liberă
[ad_2]
Source link