AcasăSTIRILectură pentru toţi locuitorii din Zam

Lectură pentru toţi locuitorii din Zam

Când, în anul 1995, Adunarea Generală a UNESCO statua ziua de 23 aprilie drept Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, stabilea şi deviza sub care urmau să se desfăşoare toate activităţile legate de carte şi lectură: lectura pentru toţi. Această deviză a preluat-o şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva atunci când a pus bazele proiectului prin care şi-a propus să aducă slova tipărită, cartea, în toate localităţile judeţului Hunedoara. Astăzi a fost rândul comunei Zam.

În zilele noastre cartea este mai necesară ca oricând. Într-o lume în care valorile spirituale încep să piardă tot mai mult din importanţă, când contează doar acumulările băneşti, materiale, achiziţionarea de bunuri, a te împărtăşi din lumina cărţilor pare un lucru aproape ciudat. Greu ne putem închipui că au fost şi vremuri în care mari învăţaţi ai acestei ţări au colindat sate şi cătune ca să ducă celor mulţi flacăra înţelepciunii ascunse în filele cărţilor. Cuvintele cronicarului Miron Costin – „Că nu e alta mai frumoasă şi mai cu folos zăbavă decât cetitul cărţilor” –  se citează cu asupra măsură, dar în realitate se face mult prea puţin pentru a transpune în fapt aceste cuvinte scrise cu secole în urmă. Astăzi, reprezentanții bibliotecii, împreună cu prestigioasa Editură EMIA, condusă de distinsa poetă Paulina Popa și alături de scriitorul Dumitru Tâlvescu, s-au aflat în comuna Zam unde, la Căminul Cultural,eElevii de la Școala generală din localitate au oferit o surpriză plăcută participanților, recitând poezii din creația Paulinei Popa și susținând un program de colinde.

Una dintre primele măsuri pe care le-am luat în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost aceea de a-mi aduce scriitorii „acasă” şi când spun „acasă” spun biblioteca judeţeană. Scriitorii hunedoreni au nevoie de biblioteca judeţeană la fel cum biblioteca judeţeană are nevoie de scriitorii hunedoreni. Fiecare carte scrisă de un scriitor hunedorean îmbogăţeşte zestrea spirituală a judeţului Hunedoara, ocupă un loc de cinste pe rafturile bibliotecii judeţene, iar dacă bibliotecarul ştie să o pună în evidenţă, va fi cu siguranţă şi citită. În demersul nostru suntem animaţi de cuvintele marelui cărturar Nicolae Iorga – „Citeşte ca şi cum ai asculta pe un bun prieten ori pe un mare învăţător” – şi întindem o mână prietenească tuturor comunităţilor din judeţul Hunedoara unde dorim să pătrundem cu lumina cărţii. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îşi sprijină iniţiativa proiectului cultural „Lectura pentru toţi”, proiect ce are drept public-ţintă iubitorii de carte din aşezările rurale şi urbane ale judeţului, pe o constantă colaborare cu editurile şi scriitorii din judeţ, a declarat Ioan Sebastian Bara, directorul bibliotecii județene.

„Lectura pentru toţi” este un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Biblioteca Comunală Zam şi Editura EMIA încă de la sfârşitul anului 2009. Prin acest proiect, Editura EMIA îşi prezintă în faţa cititorilor profilul, cele mai recente apariţii editoriale, precum şi scriitorii care au publicat de-a lungul timpului la această editură. Proiectul este susţinut și de Consiliul Judeţean Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc