Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în data de 12 februarie 2015, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, lansarea volumului „Teologia kantiană”, semnat de preotul dr. Dorin Costescu, apărut la Editura Emia din Deva.
Pr. dr. Dorin Costescu s-a născut în 2 iulie 1981 în satul Valea Viei, comuna Turceni, jud. Gorj. A urmat Seminarul Teologic (1997-2001) și Facultatea de Teologie din Craiova (2002-2006). A obținut titlul de master în Teologie la Arad (2008) și cel de doctor în Filosofie la Timișoara (2008-2011). Din iunie 2012 este preot în Parohia Nojag, filia Măgura, comuna Certeju de Sus, Episcopia Devei și Hunedoarei.
A publicat articole pe teme filosofico-teologice: Logosologia maximiană. Metanoia umanului, în „Teologia” (Revista Facultăţii de Teologie Arad), 2007; Ortho-teologia Crucii, în „Dacia creştină” (Revista Episcopiei Devei şi Hunedoarei), 2012; Asumarea postmodernităţii prin pan-en-teismul hristic, în „Dacia creştină” (Revista Episcopiei Devei şi Hunedoarei), 2013; Categoria mişcării în ontologia teologică maximiană, în „Dacia creştină” (Revista Episcopiei Devei şi Hunedoarei), 2013; Monogamia – un mit? Problematizare postmodernă, în „Parohii hunedorene – istorie şi actualitate”, Editura Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Deva, 2014.
Are în lucru volumele Logosologia patristică și Neoumanismul. Hristos şi postmodernitatea.
Volumul Teologia kantiană este o încercare de surprindere a esenței telogiei (rațional-transcendentale) kantiene, structurat în șapte capitole, fiecare abordând un subiect diferit: Transcendentalismul kantian și subiectul epistemic, Critica argumentelor teiste, Argumentul moral sau dovada teistă kantiană, Kant și thanatos-ul divin, Receptarea lui Kant în filosofia contemporană a religiei, Critica teologică (pură) a teologiei raționale și, în sfârșit, Kant și modernitatea.
În ciuda tinereții sale, la cei 34 de ani, preotul doctor Dorin Costescu aduce în bibliografia românească dedicată filosofului Immanuel Kant o lucrare ce stă cu cinste alături de exegeze serioase semnate de mari filosofi români: C-tin Noica, Ion Petrovici, Gheorghe Vlăduțescu, Mircea Flonta, Alexandru Boboc, Ilie Pârvu, Ion Hirghiduș, Ludwig Grünberg, Rodica Croitoru, Andrei Marga – ca să numesc doar numele de referință din filosofia românească contemporană.
Cei care vor citi această carte vor vedea, pe lângă consistența ideilor și a abordărilor privind filosofia kantiană, uriașul efort de documentare făcut de autor, numeroasele lucrări consultate și autorii studiați, de la Aristotel, Toma D’Aquino, Sfinții Dionisie Areopagitul și Maxim Mărturisitorul, trecând prin Heinrich Heine, la Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein și P. P. Negulescu.
Cartea este o analiză profundă a întregului sistem filosofic kantian, cu atât de celebrele sale categorii, familiare oricărui intelectual adevărat care a studiat filosofia și i-a pătruns substraturile, care și-a pus eternele întrebări despre lume, existență, Dumnezeu, morală. Este o punere în lumină a căutării Divinității, a acelui Dumnezeu care este o necesitate și care aduce „dreptatea supremă”.
În concepția autorului, „dacă filosofia kantiană va fi urmărită fără elementele teologiei sale i se va fragmenta adevărul”, iar cartea tocmai acest lucru încearcă să-l evite și, deci, analizează concomitent filosofia și teologia marelui filosof Immanuel Kant.
Desigur, pentru a înțelege așa cum se cuvine o carte de o asemenea ținută, este nevoie de o pregătire intelectuală deosebită, este nevoie de o familiarizare cu principalele categorii filosofice, cu marile sisteme de gândire, pentru a descifra semnificațiile categoriilor cu care operează autorul.
[quote_box_center]Opera lui Immanuel Kant constituie și în zilele noastre o sursă inepuizabilă de modelare umană și de formare de caractere. Teme precum demnitatea umană, respectul interuman și mai ales al legii morale, cultivarea virtuții și îndeplinirea datoriei se adresează și astăzi oricărui om civilizat”, a declarat Rodica Croitoru, președinta Societății Kant din România.[/quote_box_center]
Într-adevăr, cartea lui Dorin Costescu pune în lumină profilul unui mare filosof, unul dintre cei mai mari gânditori ai lumii, reliefează permanenta năzuință spre cunoaștere a lui Immanuel Kant, căutarea perpetuă și asiduă a lui Dumnezeu care, odată aflat, devine „plinirea cerului înstelat și împlinirea legii morale”.