AcasăSTIRILa noapte trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează?

La noapte trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează?

În această noapte, ora 4.00 va deveni ora 3.00, schimbare cunoscută și drept trecere la ora de iarnă.Ziua de duminica, 27 octombrie, va avea 25 de ore, iar noi vom dormi mai mult cu 60 de minute. 

Schimbarea orei are loc de doua ori pe an, in ultima duminica in martie (cand ceasul se da cu o ora inainte) si in ultima duminica din octombrie (cand ceasul se da cu o ora inapoi). Benjamin Franklin a fost cel care a introdus pentru prima data conceptul schimbarii orelor in functie de durata zilei. In eseul „Economical Project”, omul de stiinta a formulat cateva idei care ar fi ajutat populatia sa economiseasca uleiul din lampile de iluminat daca ziua ar fi fost oficial mai scurta.  Mai tarziu, William Willett a preluat ideile lui Benjamin Franklin si a sugerat ca in fiecare duminica din luna aprilie sa adauge cate 20 de minute la timpul zilei pentru a profita cat mai mult de lumina naturala a soarelui (aceste minute urmau a fi scazute in fiecare duminica din luna octombrie).

In anul 1908 Marea Britanie a incercat sa adopte aceasta schimbare, insa ideea a fost intampinata negativ si s-a renuntat la ea. Opt ani mai tarziu, in 1916, Germania a fost prima tara care a adoptat trecerea la „ora de vara”. Au urmat Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Abia in 1966 „ora de vara” a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii precum si in alte 70 de tari.

In Romania, „ora de vara” a fost introdusa prima oara in 1932, iar din 1941 pana in 1979 nu s-a mai folosit acest sistem. Reintroducerea s-a produs in 1979, iar din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din marte pana in ultima duminica din octombrie.

Specialistii ne asigura ca organismul nostru se va obisnui cu aceasta schimbare in decurs de numai cateva zile. Desi nu ar trebui sa ne confruntam cu mari probleme, exista posibilitatea aparitiei unor stari de oboseala si lipsa de energie, depresie, somnolenta pe parcursul zilei, ori anxietate sau nervozitate. In cele mai multe cazuri sunt necesare cateva zile pentru adaptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc