Drapelul naţional al României a fost arborat, de Ziua Naţională a României, pe vârful Parângu Mare, la 2519 metri înălţime, la capătul unei acţiuni care a mobilizat eforturile a patru români ce n-au pregetat să înfrunte oboseala şi viscolul pentru a ajunge cu simbolul nostru în cel mai înalt punct din ţară, de 1 Decembrie.
Eroii acestei operaţiuni sunt patru români care au format o echipă alcătuiră din trei jandarmi montani de la Postul de Jandarmerie Montană Parâng şi un salvamontist din Petroşani.
„Jandarmii montani şi salvamontiştii ne-au obişnuit să înfrunte muntele şi vremea rea pentru a salva vieţile celor aflaţi în dificultate. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ei au fost, din nou, pe munte, pentru un scop la fel de nobil. De data aceasta au urcat pe vârful Parângu Mare pentru ca, de 1 Decembrie, drapelul tricolor să fluture la cea mai mare înălţime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenent Nicolae Răducu.
Operaţiunea celor patru temerari nu a fost una uşoară. Au avut de străbătut un traseu dificil, pe o vreme deloc prietenoasă, cu viscol, ceaţă şi o temperatură exterioară care a scăzut, cu mult, sub zero grade Celsius. Efectul de frig a fost mult amplificat de vântul care a suflat, tot timpul, cu mare putere.
Jandarmii montani şi salvamontistul au plecat din staţiunea montană Parâng, spre vârful Parângu Mare, iar după patru ore de urcuş, echipa a atins cota 2.519 m şi a fixat acolo hampa drapelului, de borna care marchează altitudinea vârfului montan. Traseul de întoarcere a fost la fel de dificil, operaţiunea încheindu-se vineri seara.
La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor!
Astăzi este ziua noastră, a tuturor celor care ne numim români, indiferent dacă suntem aici, în țară, sau suntem departe de locurile în care ne-am născut.
Acum 94 de ani, la Alba Iulia, a fost scrisă poate cea mai importantă filă din istoria zbuciumată a românilor. Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români, veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie prin care a fost consfinţită unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre, şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş), cu România.
LA MULȚI ANI !
Foto: Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara
Video aici: Drapel