AcasăSTIRILa Deva dacă citești, câștigi!

La Deva dacă citești, câștigi!

În ziua de 10 februarie 2014, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul unui incitant concurs de cultură generală, o inedită și captivantă competiție ce și-a propus să testeze cunoștințele de cultură generală ale elevilor din colegiile și liceele devene.

Inițiată, concepută și organizată de Biblioteca Județeană, cu sprijinul generos al Consiliului Județean, competiția poartă numele generic „Citești și câștigi”. Desigur, denumirea nu este deloc întâmplătoare. Noi, organizatorii, ca o instituție de cultură importantă a județului, am dorit să scoatem în evidență rolul determinant, extrem de important al lecturii, al cărții, în formarea unei culturi generale solide, a unei culturi care să-i facă pe tineri să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să facă față cu brio oricărei situații în care este nevoie de temeinice cunoștințe din diverse domenii.

biblio2În această epocă a interdependențelor, în epoca în care cunoștințele se împrospătează cu o viteză uimitoare, epoca internetului și a interconexiunilor, a avea o cultură generală vastă înseamnă a ști să navighezi nu doar pe internet, ci și în pagini de carte, în multitudinea de date despre evenimente, personalități, curente artistice și literare etc.

Concursul nostru, așa cum l-am conceput, va da posibilitatea elevilor concurenți să citească, să studieze, să afle lucruri noi, în completarea cunoștințelor pe care le dobândesc zi de zi la școală. În acest scop, am elaborat o amplă bibliografie pentru toate cele cinci domenii ce vor face obiectul concursului, o bibliografie care, dacă va fi parcursă atent, dacă va fi bine însușită, va oferi toate șansele elevilor să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: Citești și câștigi!

Concurenții, organizați pe echipe, sunt elevi a opt colegii și licee din Deva: Colegiul „Ion Mincu”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” și Liceul Teoretic „Traian”. Fiecare echipă este compusă din cinci titulari, două rezerve și un profesor coordonator.

Domeniile din care vor concura elevii au fost structurate de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” astfel:

ȘTIINȚE (Calculatorul; Corpul uman; Unități de măsură; Plante; Corpuri cerești/ Galaxii; Invenții/ Inventatori);

ARTĂ/SPORT (Arta Renaşterii; Sportivi români celebri; Monumente din judeţul Hunedoara; Brâncuși: viața și opera; România – monumente UNESCO; Teatrul antic);

LITERATURĂ (Mari clasici români; Scriitori hunedoreni; Curente literare; Premiul Nobel; William Shakespeare; Scriitori români interbelici);

GEOGRAFIE (Capitalele lumii; Orașe europene; Județe și localități din România; Județul Hunedoara; Descoperiri geografice/ Exploratori; Steaguri/ Simboluri naționale europene).

ISTORIE (Revoluţia franceză; Regii și reginele României; Primul Război Mondial; Al Doilea Război Mondial; Modele de organizare politică în lumea antică; Mitologie greacă și romană);

biblio3Concursul se va întinde pe durata a cinci luni, februarie-iunie 2014, după următorul calendar:

  1. Februarie: perioadă de pregătire, timp în care elevii participanți la concurs vor consulta bibliografia alcătuită pentru cele cinci domenii tematice ale concursului: Științe, Artă/Sport, Literatură, Istorie, Geografie.
  2. 2.     10 februarie – Lansarea concursului și tragerea la sorți a celor două grupe (Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, ora 1300).
  3. Martie – Aprilie: etapa de calificare, care va cuprinde 12 confruntări între colegii/ licee (câte două confruntări) în următoarele date: 04.03.2014, 12.03.2014, 19.03.2014, 26.03.2014, 09.04.2014, 30.04.2014.
  4. Mai: semifinale – două confruntări: 14.05.2014 și 21.05.2014.
  5. Mai – Iunie: finale:

Finala mică – 28.05.2014

Finala mare – 04.06.2014.

Toate confruntările vor avea loc la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or. Confruntările vor avea loc de la ora 1300 și ora 1500, conform calendarului și tragerilor la sorți. Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă și întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cele cinci domenii propuse.

În cadrul fiecărui domeniu există șase teme cu bibliografie orientativă, teme pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Pe parcursul unei confruntări se vor putea alege doar două teme din cadrul aceluiași domeniu. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.

Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecran. Pentru ambele echipe, liderul de grup va nota răspunsul pe hârtie, la expirarea timpului va arăta răspunsul. Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1.30 min.

Un răspuns corect = 1 punct. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.

Pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda trei puncte, echipele aflate la egalitate vor primi un punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.

La finalul etapei de calificare se va realiza un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului, primele două echipe din fiecare grupă vor intra în etapa semifinală, unde vor avea loc două confruntări, stabilite prin tragere la sorți, câștigătorii din semifinale vor juca pentru locurile I și II, iar celelalte două echipe pentru locurile III și IV. În cazul unei situații de egalitate la sfârșitul etapei de calificare, departajarea se va face printr-o nouă confruntare între echipele aflate în această situație. În caz de baraj în etapele semifinale și finale, se vor adresa cinci întrebări suplimentare, obligatorii, din fiecare domeniu, fără posibilitatea alegerii temei.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: manager Ioan Sebastian Bara, bibliotecarii Carmen Maria Drăgoi, Camelia Mestecănean, Diana Trif, Mihaela Țoța și analistul programator Daniel Oprean.

La festivitatea de lansare a concursului a fost prezentat regulamentul concursului, domeniile din care se va concura, premiile puse în joc (3 trofee pt locurile I, II, III, 8 tablete Serioux, o cameră video marca Sony, o bicicletă Mountain Bike, 64 de premii constând în cărți și diplome).

Acordarea acestor atractive premii este posibilă grație generozității sponsorilor: Complexul Deva Mall, Editura Polirom din Iași, Grupul Media Hunedoara TV și Ziarul Hunedoreanului din Deva, Prems Librexim SRL Brașov, mai precis una dintre cele mai mari librării on-line din România, www.okian.ro, S.C. TopTech S.R.L. Deva.

În ziua lansării concursului s-a procedat și la extragerea pentru grupele preliminare: 2 grupe, în fiecare grupă fiind incluse 4 licee: 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.12

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.24

 

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.32

 

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.40

 

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.45

 

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.51

 

 

 

 

 

Screen Shot 2014-02-11 at 20.20.59

 

 

 

 

 

Au fost prezenți profesori, echipele de la cele 8 licee însoțiți de galerii formate din colegii lor, galerii care vor încuraja concurenții în toate etapele concursului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc