Un proiect ambițios, valorând peste jumătate de milion de dolari, a fost derulat începând cu anul 2007 în județul Hunedoara, în cadrul acestuia fiind înfințate nu mai puțin de 67 de centre unde se oferă gratuit acces la internet. Programul a fost finanțat de către Fundația Bill și Melinda Gates și s-a derulat în mai multe județe din România prin intermediul bibliotecilor județene.
„Biblionet – lumea în biblioteca mea” este programul finanțat de către fundația patronată de fondatorul Microsoft, Bill Gates, iar rolul acestuia a fost acela de a transforma radical bibliotecile publice în veritabile centre de comunicare și interconectare între oameni. Biblioteca publică, instituţie de cultură prin menirea ei primordială, nu a putut să rămână în afara unui proces de înnoire, astfel încât simplul împrumut de carte nu mai este demult activitate definitorie pentru o bibliotecă. Cărțile în format clasic vor continua să joace un rol important, dar lor li se alătură valențele extrem de diverse ale calculatorului, fapt intuit încă din anul 2007 de către Gates. Tocmai de aceea, prin intermediul fundației pe care o patronează alături de soția sa, el a decis să finanțeze un program intitulat The Global Libraries, al cărui punct forte îl constituie accesul gratuit al cetățenilor din comunitatea deservită de bibliotecile publice la informaţie prin uriaşul potenţial al internetului.
În România, acest program a fost implementat prin International Research & Exchanges Board (IREX), o organizaţie nonguvernamentală profilată şi pe implementarea programelor de acces liber la internet. S-au pus bazele unui amplu parteneriat din care au mai făcut parte Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi bibliotecile publice româneşti. Programul a început cu o fază-pilot, etapă care s-a întins pe durata unui an (începând din toamna anului 2007 până în toamna anului 2008). Prin Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” au fost deschise 12 centre-pilot în 5 județe din România ca parte a procesului de planificare a acestui program național. Județul Hunedoara a fost selectat să facă parte din această etapă-pilot, astfel că în iunie 2008 au fost inaugurate Centrele Internet pentru Populație (CIP) la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și la Biblioteca Comunală Baru.
Pe parcursul mai multor etape de implementare, în județul Hunedoara au fost inaugurate nu mai puțin de 67 de astfel de centre, toate oferind gratuit un serviciu – acces la internet – care în mod normal se obține contra-cost. Costul total al implementării proiectului în județul Hunedoara a depășit o jumătate de milion de dolari americani.
Pentru bibliotecari, aderarea la acest nou și provocator program a însemnat o schimbare radicală a activității de până atunci, a însemnat pregătirea pentru un nou tip de abordare a relației dintre biblioteca publică și comunitatea locală în cadrul căreia aceasta funcționează. Pot spune chiar că pentru noi, bibliotecarii, centrele Biblionet au fost o adevărată mană cerească, fiindcă am reușit nu doar să dotăm cu echipamente de ultimă generați niște spații, ci – cel mai important -am reușit să stârnim interes pentru această instituție în toate comunitățile locale, am reușit să dăm o nouă viață și să readucem în spațiul public biblioteca, o instituție care a pășit într-un secol XXI pregătită pentru a face față cerințelor cititorului modern, a spus pentru stiridinvest.ro directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva, Ioan Sebastian Bara (foto).
Pe lângă centrele Biblionet care funcționează în cadrul bibliotecilor comunale din județul Hunedoara, au mai fost deschise astfel de centre și în locații inedite, cum ar fi la Spitalul Județean Deva în cadrul Secției de Pediatrie, la Unitatea de Asistență Medico-Sanitară Baia de Criș, Centrul de Îngrijire și Asistență Brănișca, Centrul de Îngrijire și Asistență Nr. 1-2-3 de la Păclișa și la Centrul de Plasament Orăștie. Suma pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a reușit să o atragă pe tot parcursul proiectului se ridică la 563.457,17 USD, bani folosiți pentru achiziția de echipamente IT, precum imprimante multifuncționale, scanner, router wireless, căști cu microfon, camere Web, switch, videoproiectoare, ecrane de proiecție, dar și pentru software specializat.