Judecătoria Moldova Nouă este una dintre cele avute în vedere pentru desființare, în condiţiile în care aici funcţionează un singur judecător. Cazurile acestei judecătorii ar urma să fie preluate de către Judecătoria Oraviţa. Consiliul Superior al Magistraturii dezbate la ora actuală problema raţionalizării instanţelor, adică, a desfiinţării celor care au un volum prea mic de activitate şi a rearondării circumscripţiilor de la instanţele desfiinţate la altele, în funcţie de distanţele dintre localităţi, a declarat, la Reşiţa, Monalisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, prezent la ședința de bilanţ a Tribunalului Caraş-Severin.
„Concret, în cadrul Curţii de Apel Timişoara este în analiză ideea desfiinţării Judecătoriei Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin. Această idee s-ar înscrie în criteriile gândite la nivelul Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv, un volum mai mic de 3.500 de dosare pe an, mai puţin de patru judecători, elementele de cost şi distanţa dintre localităţi. S-a venit chiar cu ideea în cadrul CSM să se realoce localităţile care aparţin de Judecătoria Moldova Nouă, la Judecătoria Oraviţa. Ideea este, însă, în analiză. Nu a fost luată o hotărâre”, a afirmat pentru stiridinvest.ro Monalisa Neagoe.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Florin Dogaru, a precizat că Moldova Nouă şi Anina au fost declarate zone defavorizate, iar instituţia pe care o reprezintă nu poate accepta desfiinţarea Judecătoriei Moldova Nouă.
„În raza de activitate a Curţii de Apel Timişoara mai sunt vizate şi alte judecătorii, cum ar fi cea de la Făget şi Deta, în judeţul Timiş, şi cele de la Gurahonţ, Chişineu-Criş şi Ineu, în judeţul Arad. Până la urmă, decizia de păstrare a unor judecătorii nu aparţine instanţelor de judecată, ci Guvernului, care, prin hotărâre, va ţine cont atât de propunerile făcute de CSM, cât şi de la ordonatorii de credite”, susţine Florin Dogaru.