AcasăADVERTORIALÎți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune condiții de zăpadă îi atrag atât pe cei mari, cât și pe cei mici pe pârtie. Dar, pe cât de magic poate părea totul, există un risc crescut de producere a unor accidente pe pârtiile de schi. Totuși, dacă se ține cont de anumite aspecte, acestea pot fi evitate destul de ușor, lăsând loc distracției maxime, în fiecare clipă.

Descoperă cum te poți pregăti pentru o zi de iarnă pe pârtie, fără accidente!

Accidentele pe pârtie și consecințele acestora

Probabil că, nu este o surpriză prea mare, aceea de a afla că, atunci când practici sporturi de iarnă, majoritatea accidentelor se întâmplă din propria vină. Coliziunile cu ceilalți schiori și snowboarderi apar de obicei într-un procent foarte mic.

Însă, indiferent de motivul accidentului, consecințele acestuia variază în funcție de echipamentul sportiv. În general, accidentele provocate de sporturile de iarnă sunt minore, precum vânătăi și entorse moderate, precum fracturi ale picioarelor sau rupturi ale ligamentelor și chiar leziuni ale genunchilor.

Este recomandată întotdeauna utilizarea adecvată a unui echipament de snowboard de la Boarders căci, în cazul acestui sport, extremitățile superioare, precum încheieturile, brațele și umerii sunt mai susceptibile a fi afectate în cazul unui accident.

Alegerea echipamentului potrivit

Un echipament bun, bine întreținut și adaptat este extrem de important pentru prevenirea rănilor. Trebuie întotdeauna verificat dacă acesta nu este deteriorat înainte de a ajunge pe pârtie.

De asemenea, trebuie să te asiguri că atât schiurile, cât și snowboardul sunt întreținute și verificate de un specialist, dar și că legăturile sunt ajustate, pentru a se potrivi perfect ghetelor și greutății corporale.

Este esențial ca și îmbrăcămintea să fie adecvată condițiilor meteorologice (principiul multistrat), iar capul și ochii trebuie să fie protejate cu o căciulă sau o cască și o pereche de ochelari de schi cu lentile cu protecție UV.

Cât de important este comportamentul?

Cea mai mare parte a accidentelor se datorează unui comportament inadecvat sau a unei autoevaluări incorecte. În cele mai multe cazuri, viteza de coborâre este evaluată greșit, căci echipamentele moderne permit ca aceasta să atingă valori mari, uneori de peste 50 km/h. Și, cu cât viteza este mai mare, cu atât mai mare este și distanța de frânare, ceea ce crește riscul de accidente grave.  De aceea, este foarte important să îți reglezi viteza în funcție de propriile abilități, de dimensiunile și dificultatea pârtiei, densitatea traficului și de condițiile meteorologice.

Sporturile de iarnă, precum schiul sau snowboardul, pun multă presiune pe mușchii  corpului, iar dacă nu faci sport în mod regulat, întreg organismul va fi copleșit după o perioadă scurtă de timp. De aceea, nu uita că o stare fizică bună te poate ajuta să îți îmbunătățești tehnica de conducere și astfel riscul de a te accidenta sau răni este diminuat.

Nu uita, este esențial să îți încălzești corpul cu câteva exerciții simple, iar prima coborâre pe pârtie trebuie făcută încet, pentru a explora terenul, pentru a oferi organismului posibilitatea de a se obișnui cu mișcările, dar mai ales, pentru a obține o imagine de ansamblu asupra condițiilor existente sau obstacolelor ascunse. Doar în acest fel vei reuși să eviți surprizele neplăcute sau accidentările la viteze mari!

Sursa foto: pexels.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc