AcasăSTIRIIstoricul Thierry Wolton a primit Premiul "Speranţa" al Societății Timişoara

Istoricul Thierry Wolton a primit Premiul „Speranţa” al Societății Timişoara

[ad_1]

Thierry Wolton (FOTO: memorialsighet.ro)

La împlinirea a 31 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, Societatea Timişoara a anunțat joi premiile acordate pe anul 2020, premii care reafirmă principiile şi valorile în care a crezut şi pentru care a luptat de la început asociația.

Premiul “Speranţa” i-a fost acordat istoricului Thierry Wolton, specializat în istoria regimurilor criminale comuniste. Wolton este autor al recentei trilogii publicate la Editura Humanitas: “O istorie mondială a comunismului. Călăii. Victimele. Complicii”. Premiul “Speranţa” se acordă “pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei”.

Premiul “Secera şi Ciocanul” i-a fost acordat Renatei Weber (pentru susţinerea în Parlamentul european a încercărilor de subminare a statului de drept în România, proces iniţiat şi promovat de Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD). Acest premiu se acordă “pentru efortul depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România”.

Premiul “Ion Monoran” – Traian Orban (rănit în revoluţie, fost preşedinte al Asociaţei Memorialul Revoluţiei). Premiul “Ion Monoran” se acordă “pentru stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească” (Ion Monoran, poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului “Timişoara” -la care a scris până la moartea sa, în 1993-, a fost cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piaţa “Maria”, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei de la Timişoara.)

Premiul “Alexandra Indrieş” a fost primit de Grupul de investigaţii “Recorder”. Premiul se acordă “pentru contribuţia avută, prin intermediul cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România” (Alexandra Indrieş, fost deţinut politic, scriitoare, membru fondator al Societăţii “Timişoara”, editorialist al ziarulului “Timişoara”, a murit în 1993.)

Premiul “Oscar Berger” – Ramona Ursu şi Daniela Raţiu (jurnaliste la “ziare.com”). Premiul este decernat pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj şi responsabilitate a unor teme majore din societatea românească şi pentru promovarea unui spirit de eleganţă şi bună credinţă jurnalistică (Oscar Berger a fost redactor şef şi director al Ziarului TIMIŞOARA până în anul morţii sale, 2013.)

Festivitatea de premiere va avea loc la Timişoara, la 15 iunie 2021, la împlinirea a 31 de ani de la intervenţia minerilor în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Cu aceeaşi ocazie se vor decerna şi premiile Societăţii Timişoara pe anul 2019. Festivitatea care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: