AcasăSTIRIIsărescu: Creditarea în lei este în expansiune clară

Isărescu: Creditarea în lei este în expansiune clară

Creditul în monedă națională este în expansiune clară, însă finanțarea economiei reale, în special a IMM-urilor, nu este mulțumitoare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

[quote_box_center]Avem o expansiune clară a creditului în monedă națională pe seama reducerii ratelor dobânzii. Se restabilește un echilibru necesar între creditarea în lei și valută. Înseamnă că măsurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este încă în teritoriu negativ, dar creșterea creditării lei este mai mare decât scăderea la valută. (…) Însă, creditarea în lei pentru firme nu mă mulțumește”, a explicat Isărescu, citat de Agerpres.[/quote_box_center]

El a admis că finanțările în lei au crescut, în special, pe seama programului „Prima Casă”, iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezintă un semnal de încredere pentru o bancă centrală.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a apreciat că finanțarea firmelor este firavă, iar cea a IMM-urilor „mai rău decât firavă”.

[quote_box_center]În domeniul IMM-urilor, (creditarea — n. r.) este mai rău decât firavă, iar acesta este un semn de neîncredere”, a afirmat Isărescu.[/quote_box_center]

De asemenea, șeful BNR a reiterat mesajul către bănci de a se apropia de clienți și de a încheia disputa dintre ‘cele două tabere’.

„Există acuze reciproce. Unii spun că firmele sunt subcapitalizate — și au dreptate—, dar trebuie ajutate să se capitalizeze. (…) De partea cealaltă, că băncile au condiții greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt mulțumit… Am date din economia reală, de la talpa țării… Este mult de lucru”, a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Centrale este de părere că băncile ar trebui să fie atente și la personalul care lucrează în creditare.

[quote_box_center]La nivelul băncilor, sistemul teritorial era pentru credite de tip scoring. Luai un om de pe stradă, îl întrebai cât are venitul, introduceai datele în calculator și …. Când dai credit unei întreprinderi, cel de acolo trebuie să știe să citească un bilanț. Iar pentru IMM-uri e mai greu decât să citești un bilanț, trebuie să evaluezi riscurile”, a explicat el.[/quote_box_center]

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc