AcasăSTIRIINS: 500.000 de tineri au emigrat din România în primul deceniu de...

INS: 500.000 de tineri au emigrat din România în primul deceniu de la aderarea la UE

Numărul tinerilor cu vârsta până în 19 ani care au emigrat din România în perioada 2007-2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică care arată că numărul depășește 500.000, dacă sunt luați în calcul și cei plecați la studii universitare (cu vârsta până în 22 de ani).

Împreună cu sporul natural negativ, fenomenul migraţional reprezintă o cauză importantă a scăderii constante a populaţiei României. Percepţia românilor despre evoluţia pe termen scurt şi mediu a indicatorilor economico-sociali determină o creştere alarmantă a plecărilor din ţară. Aceste persoane doresc o îmbunătăţire a nivelului calităţii vieţii atât pentru ei cât şi pentru familiile lor. Stabilitatea relaţiilor de familie prin reîntregirea acestora în străinatate are de asemenea o influenţă importantă asupra soldului migraţionist. În primul an după aderarea Romaniei la Uniunea Europeană s-a consemnat vârful plecărilor în străinatate, 544074 persoane (o rată de emigrare de 25,7%) au ales să emigreze temporar în ţări precum Italia şi Spania, se arată în același studiu. 

n momentul de faţă, migraţia externă a forţei de muncă activă constituie un risc sociodemografic la adresa securităţii naţionale a României, alături de scăderea efectivului populaţiei şi îmbătrânirea demografi că. În lipsa unor măsuri active, concrete, pentru reducerea fluxului migraţiei externe, acest fenomen social va avea consecinte socio-economice şi demografi ce pe termen mediu şi lung, conform studiului prezentat de INSSE. 

Studiul integral este disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: