Cei mai tineri prieteni ai Bibliotecii noastre s-au întâlnit din nou cu personajele de teatru create pentru ei de artistul Edy Moțățăianu. În prezența unui numeros public prezent la eveniment, elevi de la Colegiul „Ion Mincu” și copii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 din Deva, entuziastul prieten al copiilor, Edy Moțățăianu, și-a prezentat cele mai recente creații teatrale destinate nu doar celor mici ci, așa cum a mărturisit, copiilor „de la 3 la 93 de ani”.
Într-adevăr, oricine are spiritul tânăr și se simte copil s-a putut bucura de piesele semnate de acest autor cu care ne-am mai întâlnit. Prima piesă se numește „Prințul Degeaba” și este o „piesă de teatru avertisment”, după cum declară autorul. A fost premiată în anul 2013 la Concursul Național de Dramaturgie al Republicii Moldova. A urmat cartea pentru copii intitulată „O altfel de …Poveste”, care se adresează mai mult preșcolarilor, fiind o poveste de colorat, în concepția grafică a artistului plastic Cătălin Dragomir, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În sfârșit, „Zână Focului și Mână Lungă” este un audio-book, primul din seria „Pățaniile lui Ionel Bocănel”, o poveste interactiv muzicală.
La acest eveniment a luat parte trupa de teatru „Cu Moț… în Frunte”, care a ilustrat aceste creații semnate Edy Moțățăianu. Din nou, harul literar și imaginația autorului, dragostea acestuia pentru minunata lume a copilăriei, a basmelor și poveștilor, toate acestea au făcut să ne bucurăm de aceste creații originale menite să încânte orice copil. Copiii au făcut cunoștință cu noi întâmplări trăite de îndrăgiții eroi Ionel Bocănel, Zâna, Liliana, Ionel cel cumințel, Baba Cloanța, Zâna Minunilor, Zâna Naturii, Spiridușul Verde Înrourat. Autorul a reușit să pătrundă în fascinantul și mereu proaspătul univers al poveștilor, a brodat istorioare pline de savoare, atractive, care au ținut copiii cu sufletul la gură. Dialoguri vii, spontane, situații complicate, lacrimi și zâmbete, pățanii neașteptate, toate s-au înlănțuit într-o acțiune curgătoare, bine strunită de autor. Toate piesele de teatru sunt un semn de prețuire față de personajele de poveste care ne-au luminat copilăria.
Edy Moțățăianu este născut în 1966 la Craiova, fiind stabilit în Deva de la vârsta de șase ani. Copil de artiști, a fost de mic familiarizat cu lumea teatrului, a artei, cu scena Teatrului de Revistă din oraș. Pasionat de literatură, a vădit talent literar încă din anii școlii, scriind piese de teatru, scenarii inspirate în special din lumea basmelor, scrieri destinate cu predilecție copiilor. Acest public îl atrage prin inocența și prin deschiderea pe care o manifestă față de ideea de inovație în artă. Moțățăianu a trăit ani buni în lumea fascinantă a teatrului, în mediul artistic, a stat în lumina rampei, a cunoscut rigorile interpretării unui text dramatic, a știut ce înseamnă viața din culise, a știut cum se dau replicile în piese și această bogată experiență a transpus-o în pagini de teatru pentru copii.
Se știe că publicul cel mai exigent sunt copiii, ei sunt atenți, sinceri în reacții, ei nu știu ce înseamnă aplauzele de complezență, ei apreciază o piesă și își spun cu sinceritate părerea. A scrie pentru copii este foarte dificil, pentru că ei detectează imediat orice urmă de falsitate, de nesinceritate. De aceea, momentul artistic pe care l-a pregătit Edy Moțățăianu i-a făcut pe copiii prezenți să îndrăgească și mai mult poveștile, să le deschidă dorința de a citi, de a explora universul basmelor. Ei au văzut evoluînd în fața lor personaje vii, bine realizate, cu personalități puternice, rodul unei fine și atente observații din partea autorului. Dar și oamenii mari, cei cu vârste între 3 și 93 de ani, cum atât de inspirat îi numește autorul, s-au bucurat și au găsit motive de satisfacție artistică în tot ceea ce a pregătit artistul. Aceste ultime creații ale sale ne-au bucurat, ne-a făcut plăcere să petrecem câteva zeci de minute în compania atât de plăcută a eroilor care au prins viață în fața noastră.