[ad_1]
Vaccinarea împotriva COVID-19 continuă în județul Hunedoara, inclusiv cu vaccin de la AstraZeneca, companie pentru care mai multe țări europene au suspendat vaccinare din cauza unor loturi. Oficialii hunedoreni spun că la centrele din județul Hunedoara, unde se folosește serul produs de Astra Zeneca, activitatea de vaccinare se desfășoară normal, procesul de imunizare nefiind afectat.
Vaccinul suspendat în Italia nu se mai regăsește în Hunedoara
Italia a suspendat temporar vaccinarea cu vaccin AstraZeneca, lotul ABV 2856. În februarie, din acest lot, au ajuns în județul Hunedoara 2700 de doze. La acest moment nu mai există în centrele de vaccinare vaccin din acest lot.
”La centrele din județ vaccinarea se desfășoară normal, folosindu-se celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca, din celelalte loturi existente în momentul de față în România”, se arată într-o informare a Prefecturii Hunedoara.
Vaccin AstraZeneca se administrează, de luni, și la centrul de vaccinare deschis la Spitalul de Urgență Petroșani, centru deschis și pentru populația generală.
Fără efecte adverse grave
Reprezentanții DSP Hunedoara spun că nu au fost raportate efecte adverse în urma imunizării cu AstraZeneca în județul Hunedoara. Au fost doar efecte ce rezultă în urma oricărui vaccin: dureri de braț, cefalee.
Dozele rămase, carantinate
Joi seară autoritățile naționale au decis, ca măsură de extremă precauție, carantinarea temporară a dozelor rămase din lotul ABV 2856 – 4.257 doze, până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului. Un alt lot, ABV 5300, folosit în Austria și despre care se spune că poate provoca cheaguri de sânge, nu a ajuns în România.
”Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, arată grupul de comunicare al CNCAV.
Dozele care au rămas din lotul ABV 2856 vor fi înlocuite cu doze din alte loturi, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
[ad_2]
Source link