[ad_1]
Termocentrala Mintia va fi oprită din nou, în această seară. La circa o săptămână de la momentul în care a fost repornită. Și va sta oprită timp de o săptămână. Pentru că nu are cărbune să producă energie. În insolvență, CEH își permite să nu producă energie cu zilele. Mai mult, curentul necesar unităților miniere va fi cumpărat de la alți producători.
Cărbune insuficient din Valea Jiului
Cârpelile făcute în locul investițiilor au ajuns să nu mai țină. Mineritul din Valea Jiului a ajuns să se desfășoare în condiții extrem de grele. Retehnologizarea minelor, pusă în practică la un moment dat, nu s-a făcut. Și asta pentru că echipa de conducere, una PSD, pe mandatul Niculescu-Drăgoi, a organizat licitația astfel încât să se preteze pe o firmă. Procedura a fost sistată de ANRMAP și nu a mai fost reluată.
Acum, în 2021, cărbunele extras de la cele patru mine nu acoperă nici măcar funcționarea zilnică a Termocentralei Mintia. Cu un corp cazan, deci nu cu un grup energetic, care ar avea nevoie de circa 1200 tone zilnic. Despre Termocentrala Paroșeni nu mai vorbim. Grupul de aici e mai mereu oprit.
Cum nu are cărbune, Termocentrala Mintia se oprește din nou, în seara aceasta, la ora 22.00. Nu va mai produce energie timp de o săptămână. Atât este programată oprirea.
Pierderi de sute de mii de lei zilnic
Cum nu funcționează, Mintia nu produce energie. Asta înseamnă, pierderi de circa 400 mii lei, zilnic. La acestea se adaugă banii pe care complexul trebuie să-i plătească pentru a cumpăra energie de pe piață, energie necesară atât pentru menținerea instalațiilor, dar și pentru funcționarea părții miniere. Zilnic, CEH va cumpăra undeva la 240 de megawatti.
Cărbune de import în port
Sindicaliștii de la Mintia spun că situația putea fi evitată. CEH are un contract de cărbune din import. Sunt mii de tone de huilă în portul Agigea.
”Minele din Valea Jiului nu mai asigură cărbune decât pentru cinci zile din cele șapte ale unei săptămâni. Avem un contract pentru cărbune din import cu cei de la Vitol, de 75 lei gigacaloria. Puteam să aducem o garnitură de tren, însă trebuia semnată doar o garanție că plătim acel cărbune după ce îl ardem. Conducerea CEH nu vrea să dea 850 mii lei pe un tren de cărbune. Probabil așteaptă să îl cumpere mai scump, pentru că din câte am înțeles, de la 1 aprilie prețul pe gigacalorie va fi de 115 lei, deci cu aproape 50 la sută mai mult”, spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, reprezentativ la Mintia.
Fără căldură în școli și apartamente
Școlile din Deva vor trece, de luni, din nou în scenariul roșu, pentru că elevii nu vor avea căldură în clase. Tot fără căldură și fără apă caldă vor fi mii de aprtamente din Deva, racordate la sistemul centralizat de încălzire. Nici la Mintia nu va fi căldură sau apă cladă, lucru ce va afecta în special energeticienii care lucrează în condiții speciale și care nu vor avea apă caldă nici la muncă, nici acasă.
[ad_2]
Source link