AcasăSTIRIHUNEDOARAÎn Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, știința întâlnește arta și meșteșuguri uitate

În Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, știința întâlnește arta și meșteșuguri uitate

 ”Amprente de suflet ” și ”Caligrafia timpului” sunt două dintre expozițiile oferite iubitorilor de frumos și vizitatorilor care se vor afla în  următoarele luni în Țara Hațegului de către Geoparcul Dinozaurilor, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București.

Vernisajul celor două expoziții va avea loc  joi, 10 iulie, la ora 11.00,  la Centrul pentru Științe și Arte din comuna General Berthelot , iar lucrările vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie 2014.

”Amprente de suflet” este o expoziție de artă vizuală inedită care își propune să creeze un dialog între știință, artă și educație.  Lucrările sunt expuse și interpretate alături de sursele de inspirație – eșantioane de roci și fosile.  Vizitatorii vor putea afla o mulțime de informații interesante și vor putea admira studii de roci și fosile, studii de plante, panouri decorative, gulere imprimate serigrafic și decorate cu structuri în relief, realizate pe suport de hârtie sau textil, utilizând tehnici mixte (acuarelă, creioane colorate, pastel, tempera, acrilic).

”Caligrafia timpului”  este cea de a doua expoziție de arte textile ambientale plină de originalitate, realizată de artistul plastic  Dana Dincă.  În cadrul acestei expoziții, axată pe tehnica împâslirii lânii, vizitatorul poate lua contact cu  varietatea structurală a rocilor sedimentare formate de-a lungul erelor geologice reprezentând o adevărată capsulă a Timpului care ne prezintă astăzi urme de viețuitoare marine sau amprente ale anumitor plante.

Studenții Universității Naționale de Arte București care au realizat lucrările vor petrece câteva zile în Țara Hațegului și vor fi prezenți la vernisajul expozițiilor.  Și pentru că se află într-o zonă în care prelucrarea lânii a fost în trecut unul dintre meșteșugurile de bază, aduse la nivel de artă de mâinile harnice ale femeilor hațegane, studenții vor participa și la o tabără de cercetare aplicată.  Ei vor lua parte,  alături de membrele Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea,  la ateliere de vopsire a lânii cu plante tinctoriale, folosind culori naturale obținute din flora specifică Țării Hațegului

Rezultatul muncii lor, de a reînvia o tradiție dispărută în România,  va putea fi admirat începând de duminică13 iulie, începând cu ora 19.00, la Spațiul Public de Recreere din comuna General Berthelot.

Organizatorii și curatorii expozițiilor sunt conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu,  de la Universitatea Națională de Arte București, conf. univ. dr. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice București și dr. Alexandru Andrășanu directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București.

Expozițiile sunt organizate în parteneriat cu Primăria și a Consiliului Local al comunei General Berthelot și  cu sprijinul Rembrandt Art Centre,  Singer, Adaconi srl și SC Romglobal Prest srl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc