Recent, iubitorii de literatură au avut prilejul de a face cunoștință cu o tânără scriitoare deveană, Vanessa D. Mariș, care a debutat editorial cu un roman incitant, alert și scris cu sensibilitate.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, și de această dată, o lansare de carte ce s-a constituit într-un eveniment cultural de elită. Romanul „Imagini de fado”, semnat de tânăra profesoară de muzică Vanessa D. Mariș, ne-a purtat în spațiul lusitan unde autoarea, care trăiește și muncește în Portugalia, se simte ca acasă.
Parcursul profesional al tinerei scriitoare este demn de remarcat: s-a născut la 2 iulie 1984 la Deva. Pasionată de muzică, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. După absolvire, timp de doi ani (2008-2010) a avut o interesantă activitate didactică, fiind profesoară de educație muzicală la Liceul Teoretic „Traian” din Deva.
Atrasă de spațiul lusitan, de bogăția și originalitatea culturii și muzicii portugheze, în ultimii doi ani a fost profesoară de muzică și pian în localitatea Entroncamento din Portugalia.
În anul 2012 a devenit masterand în domeniul meloterapiei la Lisabona.
Volumul „Imagini de fado”, apărut la Editura Emia, aduce în fața cititorilor transpunerea într-un limbaj liric plin de sensibilitate a puternicelor trăiri pe care spațiul lusitan, zvonul de fado le-au produs în sufletul autoarei. Roman modern, tineresc, scris în stil alert, cu o dinamică ce ține cititorul mereu conectat la dialog și acțiune, cartea Vanessei D. Mariș este inspirată și de marile și eternele teme ale existenței: credința, iubirea, adaptarea la un alt spațiu cultural, în realitate un spațiu cu care spiritualitatea românească, aflată la celălalt pol al latinității, are numeroase puncte comune.
Romanul „Imagini de fado” aduce în literatura hunedoreană un element alert de noutate, o pată de culoare ce stârnește interesul cititorului prin prospețimea stilului și prin abordarea tinerească.
Toate trăirile, toate impresiile pe care Vanessa Mariș le-a acumulat în anii petrecuți în Portugalia s-au strâns între copertele acestui volum pe care a ținut să-l lanseze la Deva. Ca de fiecare dată, Editura Emia, poeta Paulina Popa, a știut să decanteze valoarea unui scriitor și a publicat acest volum plin de sensibilitate și traversat de un fior liric ce îi sporește valoarea. Toți cei care iubesc civilizația și cultura portugheză, toți cei care știu că fado-ul este emblema Portugaliei, toți aceștia vor avea prilejul să facă o incursiune în spiritualitatea lusitană grație harului și sincerității cu care Vanessa D. Mariș a surprins printr-un veritabil poem în proză esența unei lumi care fascinează, care se lasă descoperită puțin câte puțin și care