[ad_1]
Ghidul de construire în zona montană, document pus în dezbatere publică de Consiliul Județean (CJ) Bihor la începutul acestei luni, a fost analizat miercuri, într-o întâlnire de lucru, la care au participat conducerea adminsitrației județene, arhitectul șef al județului, Ioana Filip, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, prof. univ. dr. Marcela Prada, reprezentanți din teritoriu ai Grupului de Lucru Rural al Ordinului Arhitecților din România (OAR) și alți arhitecți.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modelul propus de OAR, Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, zona Crișana – munte.
,,Urmează să identificăm concret Unitățile Administrativ – Teritoriale din zona montană din județ pentru care acest ghid va putea fi un instrument util care să le paveze drumul spre viitor. Această colaborare între Consiliul Județean Bihor și mediul de specialitate ar putea fi o bază solidă pentru ca acest ghid să fie adoptat de primăriile din județ ce se încadrează în zona montană”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Grupul de arhitecți, reprezentanții Grupului de Lucru Rural al OAR precum și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, și-au exprimat disponibilitatea de a colabora atât cu Consiliul Județean Bihor cât și cu autoritățile publice locale din județ pentru ca acest ghid să devină o realitate adaptată fiecărei localități, în funcție de specificul și tradiția locală. Scopul este acela de se stopa construirea haotică în zonele montane și de a se dezvolta turismul fără ca natura, sau chiar specificul local tradițional, să fie afectate.
Ghidul de construcție în zona montană a județului Bihor se află în transparență decizională, urmând ca în această primăvară să fie votat într-o ședință ordinară a Consiliului Județean.
Similare
[ad_2]
Source link