Imaginează-ţi că, timp de câteva zile, nu ai avea deloc curent electric. Este un scenariu tot mai plauzibil pe fondul crizei energetice care se anunţă. Viaţa ta ar fi, practic, pusă pe pauză, cu tot haosul ce derivă de aici. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, însă, există generatoarele de curent electric. Dacă te bate gândul să investeşti într-un generator de electricitate, acest articol vine să-ţi explice toate lucrurile pe care ar trebui să le iei în calcul, astfel încât să iei cea mai potrivită decizie pentru casa ta.
Cum alegi un generator electric: lucrurile la care trebuie să te uiţi
Generatorul de electricitate este una dintre minunile tehnicii moderne. Prin inducţie electromagnetică, el converteşte energia mecanică în energie electrică, salvându-te din situaţiile delicate produse de întreruperile de curent. Cu toate acestea, însă, ca să alegi un generator electric potrivit cu nevoile tale, trebuie să ţii cont de câteva lucruri. Iată care sunt:
Mărimea
Cel mai important aspect de luat în calcul atunci când decizi să cumperi un generator îl reprezintă mărimea. Aceasta nu se referă, însă, la dimensiunea fizică a generatorului, ci la cantitatea de electricitate pe care o poate produce. Cel mai simplu mod prin care poţi determina mărimea generatorului potrivită pentru tine este să faci un inventar al tuturor electrocasnicelor tale. Un generator prea mare nu va fi rentabil pentru tine, iar unul prea mic va fi nu doar ineficient, ci un posibil risc pentru întreaga infrastructură electrică a locuinţei.
Modul de alimentare
De obicei, un generator electric are nevoie de combustibil pentru a putea funcţiona, asemeni unei maşini. Cele mai comune generatoare sunt cele care funcţionează pe benzină, însă au început să apară şi generatoare cu motoare electrice puse în mişcare prin metode alternative, cum sunt cele cu încărcare solară. Poți găsi astfel de modele pe Hornbach.ro.
Nivelul de zgomot
Aparent un raţionament simplu, cu cât mai multă electricitate produce, cu atât nivelul de zgomot emis este mai ridicat. Alege un generator potrivit nevoilor tale, dar care să fie şi silenţios, pentru un plus de confort.
Tipuri de generatoare electrice, avantaje şi dezavantaje
Dacă mai sus am vorbit despre caracteristicile pe care să le iei în calcul atunci când alegi un generator electric, acum vom trece în revistă avantajele şi dezavantajele celor mai des întâlnite tipuri de generatoare electrice de la noi.
Generatorul cu inversie
Este de obicei mai silenţios decât alte tipuri de generator, fiind cunoscut pentru eficienţa sa.
Avantaje:
● dimensiuni mai mici
● silenţios
● se adaptează la nevoia de energie pentru cheltuirea eficientă a combustibilului
● prietenos cu electrocasnicele sensibile la fluctuaţiile de tensiune
Dezavantaje:
● mai scump decât alte opţiuni
● produce o cantitate de electricitate limitată
Generatorul portabil
Mai ieftin decât un generator fix, un generator portabil de curent electric nu este montat permanent. Acesta prezintă avantajul mobilităţii, deşi vine cu limite de poziţionare.
Avantaje:
● poate fi mutat oriunde e nevoie de el
● este uşor de transportat
Dezavantaje:
● din cauza emisiilor de monoxid de carbon nu poate fi amplasat oriunde
● necesită acoperire pentru ploaie
Staţia portabilă de reîncărcare
O staţie portabilă funcţionează mai mult ca o baterie uriaşă decât ca un generator, ea fiind, de fapt, pe bază de acumulatori. Poate fi încărcată la soare şi nu are nevoie de benzină, ceea ce o face ideală pentru apartamente.
Avantaje:
● opţiuni ieftine
● funcţioneză pe bază de baterie sau energie solară
● uşor de transportat
● poate fi folosită în interiorul locuinţei
Dezavantaje:
● produce mai puţină electricitate comparativ cu alte modele
● bateria sau acumulatorii solari trebuie reîncărcaţi
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a alege un model de generator de electricitate. Ţine-l în siguranţă şi alege-l informat, pentru ca tu şi familia ta să vă bucuraţi de confort cât mai mult timp.
Sursa foto: pexels.com.