AcasăADVERTORIALGardul electric: CE trebuie să știi înainte să cumperi unul?

Gardul electric: CE trebuie să știi înainte să cumperi unul?

Poate că și tu ai auzit tot mai mult despre gardurile electrice în ultima vreme. Într-adevăr, de câțiva ani, acestea au devenit populare și în România. De ce? Pentru că un astfel de “instrument” îți ușurează munca considerabil: nu doar că nu va mai trebui să îți supraveghezi animalele sau recoltele, dar i acestea vor fi mult mai în siguranță cu ajutorul lui. 

Gardul electric poate arăta ca unul normal, dar, în realitate, firele care intră în componența lui conduc curentul electric astfel încât orice pericol va fi ținut la distanță. În plus, dacă îl vei folosi pentru protecția turmelor, nici acestea nu se vor putea îndepărta prea mult, diminuând, astfel și mai mult pericolul.

Înainte să îți cumperi unul, însă, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, legate de specificațiile tehnice și amplasamentul lui. În funcție de nevoile tale, vei avea nevoie de un anumit gard și, de aceea, trebuie să știi dinainte ce să cauți. 

Iată ce trebuie să știi înainte să cumperi un gard electric! 

Capacitatea bateriei

Una dintre cele mai comune întrebări care apar atunci când te gândești să cumperi un gard electric este „După ce ar trebui să mă uit atunci când cumpăr aparatul, la jouli sau la volți?” Răspunsul este simplu: la ambele. Joulii îți arată cât de tare va fi afectat animalul care vrea să treacă, în timp ce cantitatea de volți necesară pentru alimentare este determinată de dimensiunile zonei pe care vrei să o împrejmuiești. O regulă simplă spune că nu ai nevoie de mai mult de 200J vara și 400J iarna, din cauza faptului că părul animalelor se îndesește în anotimpul rece. Așadar, gândește-te înainte la toate acestea și vei descoperi repede de ce ai nevoie!

Amplasamentul gardului

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere înainte să cumperi un astfel de gard este locul în care el va fi plasat. Cel mai important aspect de luat în calcul este umiditatea solului. Dacă zona de împământare este umedă, atunci nu va fi putea conduce curentul cum trebuie. Așadar, caută o porțiune de teren cu pământ cât mai uscat. De asemenea, ai grijă la rozătoare, pentru că acestea îți pot roade cablurile. Nu uita, însă, nici de deviatorul de fulger!

Împământarea

Sistemul de împământare este una dintre cele mai importante componente ale gardului electric. Barele trebuie să aibă minim 109n-115 cm în lungime și să se afle la distanță de cel puțin 3 metri una de cealaltă și la cel puțin 2 metri de generator.  La sfârșit, pentru a verifica dacă totul este în regulă, poți împământa în afara gardului o țeavă de metal și apoi să verifici prizele de pământ cu un voltmetru. În mod normal, acesta ar trebui să arate valoarea 0. Dacă, în schimb, aparatul îți indică mai mult de 200V, atunci ai nevoie de mai multe țevi. În cazul lor, sunt recomandate cele galvanizate pentru că nu ruginesc.  

Firele 

Pentru un gard electric, la fel de importante ca sistemul de împământare sunt și firele din care este alcătuit. De regulă, sunt recomandate sârmele galvanizate cu o rezistență electrică cât mai mare, cu cel puțin 4 fire în componență. Distanța dintre ele ar trebui să fie de 40 de cm și înălțimea totală a gardului de 101 cm. Totuși, aceasta variază în funcție de cea a animalelor, deci trebuie calculată în funcție de nevoile tale. Stâlpii de susținere, apoi, trebuie să aibă între ei aproximativ 5 metri.  

Așadar, acum îți poți alege simplu și rapid gardul potrivit ție. Tot ce trebuie să faci este să iei în calcul nevoile tale și recomandările tehnice ale specialiștilor și cu siguranță nu vei da greș în amplasarea unui gard electric extrem de durabil!

Sursa foto: Unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc