AcasăSTIRIGala de operetă de la Oradea - cu Robert Meyer, directorul Volksoper...

Gala de operetă de la Oradea – cu Robert Meyer, directorul Volksoper din Viena, în premieră națională

Robert Meyer, directorul general al Volksoper din Viena, a cântat duminică seara, la Oradea, în premieră națională, în Gala de operetă a festivalului European Music Open, alături de alți patru soliști de la celebra casă de operete vieneză.

La invitația tenorului orădean Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului, și-au dat concursul la Oradea, împreună cu Robert Meyer, soprana Alexandra Reinprecht, soprana Anita Götz, mezzosoprana Manuela Leonhartsberger, tenorul Szabolcs Brickner (Opera de stat Budapesta) și baritonul Marian Pop.

Programul în două părți a cuprins două uverturi simfonice — ‘Cavaleria ușoară’, de Franz von Suppé și Can can — ‘Orfeu în infern’ de Offenbach—și 13 arii pentru soliști, duete, triouri și două cvintete, din cunoscutele operete ‘Silvia’ de Kalman, ‘Văduva veselă’ și ‘Țara surâsului’ de Franz Lehár, ‘Liliacul’ de J. Strauss, ‘Voievodul țiganilor’, ‘Vânzătorul de păsări’ de Zeller și ‘My fair lady’.

Directorul Volksoper din Viena, Robert Meyer, a interpretat aria lui Alfred Doolittle din opereta ‘My fair lady’ de Frederick Loewe în aplauzele puternice și susținute ale publicului.

În încheierea galei, soliștii invitați au interpretat împreună cu tenorul Alexandru Badea melodia ‘Wien, du Stadt meiner Traume’, cântec închinat Vienei compus de Rudolf Sieczynsky.

Întregul spectacol a fost ovaționat și aplaudat minute în șir, soliștii fiind invitați de mai multe ori la rampă.

Gala de operetă a fost dirijată de Marius Burkert, de la Opera Graz și susținută cu sprijinul orchestrei și corului filarmonicii de stat, dirijorul corului fiind Lászlóffy Zsolt.

Născut în Germania, Robert Meyer (64 de ani) este unul dintre cei mai apreciați actori din spațiul german. A jucat în numeroase producții de teatru, film, operetă, musical. Pe cea mai prestigioasă scenă de teatru din Austria, Burgtheater, a întruchipat peste 90 de roluri. Înzestrat cu o muzicalitate ieșită din comun, abordează cu mare succes și repertoriul de musical și operetă, atât pe scena de la Volksoper cât și la Opera de stat din Viena.

În anul 1993 își face debutul ca regizor, fiind tot mai solicitat, în urma cronicilor de specialitate elogioase, să pună în scenă diverse producții ale teatrelor. Din anul 2007 este directorul general al Volskoper, considerată principala casă de operete la nivel mondial. Deținător al mai multor premii prestigioase, în 2013 primește Medalia de aur a orașului Viena pentru merite deosebite.

Soliști de operă, prim balerini ai celor mai prestigioase instituții de stat din Viena, Budapesta, Atena și București, alături de personalități ale culturii române și europene și-au dat întâlnire la Oradea la cea de a doua ediție a festivalului European Music Open (7—11 iunie).

Rostul acestor evenimente culturale, o afirm cu toată naivitatea, e acela de antidot împreună urâtului, indiferent de formele mai mult sau mai puțin subtile sub care s-a născut. Mulțumesc echipei care a stat în spatele acestui festival, formată din cele mai vechi și reprezentative instituții ale orașului nostru. Pușculița municipalității nu are nimic de câștigat de pe urma acestui festival. De aceea nu pot decât să sper că rezultatul investiției pe care au hotărât să o facă merită sacrificiul, îmbogățind astfel, prin efortul lor, viața culturală a orașului nostru, a spus tenorul orădean Alexandru Badea, inițiatorul și directorul artistic al festivalului.

European Music Open este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, având ca parteneri oficiali Teatrul Regina Maria, Episcopia Romano Catolică, Muzeul Tării Crișurilor și Filarmonica de stat.

 

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc