[ad_1]
Un comunicat al Institutului Național de Statistică transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății arată că românii au o speranță de viață cu 5,9 ani mai mică decât alți europeni.
Femeile, în general, par să trăiască cu câțiva ani mai mult ca bărbații. Una dintre cauze este alimentația.
Regimul alimentar și activitatea fizică sunt printre elementele principale care contribuie la o viață sănătoasă.
Românii stau prost la amândouă, deși suntem țara din UE care cheltuie cel mai mult din bugetul gospodăriei pe mâncare, de două ori mai mult decât media europeană.
Doar un sfert din români mănâncă fructe zilnic, aici existând diferențe majore între diferite grupe de populație:
29,8% dintre femei mănâncă fructe zilnic, spre deosebire de 23,1% dintre bărbați. 32,1% din populația urbană consumă fructe zilnic, dar doar 20,1% dintre persoanele din mediul rural fac acest lucru.
Doar 18,4% din populație consumă legume zilnic, iar dezechilibrul demografic al consumului de legume este similar cu cel al fructelor.
Radio Europa Liberă a consultat un expert în nutriție, pentru a afla greșelile pe care le fac românii în alimentație.
Împărtășind cinci dintre cele mai proaste obiceiuri alimentare ale românilor, nutriționista Ana Szabadszalasi explică:
„E o boală de-a noastră să mâncăm pâine la orice, în exces. Pâinea e bună, dar trebuie să avem grijă la calitatea și cantitatea ei: de multe ori, preferăm pâine foarte albă, cu un raport nutrițional destul de scăzut – cu fibre puține și calorii multe.”
Printre celelalte obiceiuri alimentare proaste ale românilor, conform Anei Szabadszalasi, se află:
Cantitatea de legume prea scăzută: „Nu avem o tradiție foarte bună în a găti tot felul de legume în diferite moduri delicioase, nu doar pane sau prăjite. Zicem că nu ne plac, dar de obicei nu știm să le pregătim”, explică nutriționista.
Moștenirile de mâncăruri grase și calorice:
„Am învățat rețete de la bunicii noștri care munceau toată ziua pe câmp, aveau activitate fizică cu mult peste ceea ce avem noi acum.
Nu am reușit să adaptăm dieta tradițional românească la schimbările stilului nostru de viață.
Suntem sedentari, dar mâncăm de parcă am lucra toată ziua pe câmp.”
Nu mâncăm suficient pește:
„Pentru a avea un raport optim de Omega 3, ar trebui să consumăm pește de minim două ori pe săptămână, ori asta nu se întâmplă la români.
Acesta este unul dintre lucrurile ce ne influențează cel mai mult sănătatea: raportul dintre Omega 3 și Omega 6 este foarte important.”
Consumăm în exces ulei de floarea soarelui rafinat:
Conform nutriționistei, uleiul de floarea soarelui, bogat în Omega 6, este foarte dăunător pentru organism.
Sursă și detalii pe Radio Europa Liberă
[ad_2]
Source link