[ad_1]
Țăranii care folosesc pentru fertilizarea terenurilor bălegarul produs de animalele pe care le cresc în gospodării riscă să fie obligați să-l predea primăriilor, urmând a fi depozitat în spații special amenajate.
Parlamentarii propun un proiect de lege pentru stabilirea condițiilor de desfășurare a activităților de colectare, stocare și valorificare a gunoiului de grajd, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător. Dacă proiectul va fi aprobat, de la 1 ianuarie 2022 autoritățile publice locale vor putea aplica sancțiuni pentru depozitarea neconformă a gunoiului de grajd.
Propunerea legislativă privind gestionarea gunoiului de grajd a fost înregistrată la Senat marți, 16 februarie.
Potrivit inițiatorilor, respectiv trei deputați de la PSD, proiectul are drept scop stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de colectare, stocare, valorificare a gunoiului de grajd, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.
„Adoptarea prezentei inițiative va permite autorităților publice locale să atragă fonduri pentru construirea platformelor pentru gunoiul de grajd, realizarea de strategii pentru colectarea și depozitarea acestuia, precum și modul de utilizare și valorificare al îngrășământului rezultat. De asemenea, autoritățile locale, prin Hotărâre a consiliului local pot stabili contravenții în cazul depozitării neconforme a gunoiului de grajd, iar veniturile din aceste contravenții vor fi constitui surse suplimentare de venit la bugetul local”, se precizează în expunerea de motive.
Potrivit proiectului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sisteme de colectare și stocare a gunoiului de grajd.
Persoanele fizice sau juridice care generează gunoi de grajd vor avea obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate de autoritatea locală sau să le predea operatorilor autorizați
pentru colectarea acestuia.
Printre atribuțiile autorităților publice locale se vor număra:
a) dezvoltarea și extinderea sistemului de colectare a gunoiului de grajd și acolo unde este posibil implementarea colectării din ușa în ușă a acestuia;
b) asigurarea organizării riguroase a sistemului de colectare, inclusiv prin încurajarea predării voluntare a gunoiului de grajd produs în gospodării;
c) realizarea platformelor de gunoi de grajd din fonduri proprii sau prin accesarea de fonduri guvemamentale ori europene;
d) achiziționarea sau închirierea de utilaje pentru împrăștierea îngrășământului;
e) asigurarea pazei și depozitării în condiții de siguranță a gunoiului de grajd;
f) valorificarea gunoiului de grajd, după tratare, ca îngrășământ organic pentru fertilizarea terenurilor agricole;
g) elaborarea de strategii și programe proprii pentru gestionarea gunoiului de grajd;
h) asigurarea informării cetățenilor prin mijloace adecvate și prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de colectare și gestionare a gunoiului de grajd.
Sancțiunile contravenționale pentru depozitarea neconformă a gunoiului de grajd vor fi stabilite prin Hotărâre a Consiliului local. Acestea se fac venit la bugetul unității administrativ-teritoriale. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către personalul împutemicit din cadrul Poliției locale sau a persoanelor împuternicite de primar, după caz.
Contravenientul va putea achita pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului verbal, ori, după caz de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii.
Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, legea ar urma să intre în vigoare pe data de 1 ianuarie 2022.
sursa: senat.ro
[ad_2]
Source link