AcasăALERTAFoştii şefi ai UCM Reşiţa au fost ridicaţi de DNA

Foştii şefi ai UCM Reşiţa au fost ridicaţi de DNA

Procurorii DNA i-au ridicat în această dimineaţă de la domiciliile lor pe fostul preşedinte director-general al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, şi pe fostul director economic, Adrian Preda. ei sunt acuzaţi de devalizarea UCM Reşiţa, prin evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiui. Prejudiciul în acest dosar ar fi de peste 60 de milioane de euro, susţin surse din DNA.

Procurorii anticorupţie au descins, în această dimineață, la vilele din Timişoara ale lui Adrian Chebuțiu şi Adrian Preda, foştii directori ai UCM Reşiţa, cei doi fiind învinuiţi pentru situaţia în care a ajuns societatea comercială. Potrivit raportului administratorului judiciar, privind cauzele şi împrejurările apariţiei stării de insolvenţă a SC UCM Reşiţa, cei doi ar fi fost principalii vinovaţi de această situaţie. Deşi au fost bani cu care se puteau achita datoriile către stat „cei doi manageri executivi au preferat să facă împrumuturi şi donaţii în perioada analizată, în sume semnificative, deşi acestea nu erau prioritare în raport cu plata obligaţiilor fiscale”, se spune în raport. În acelaşi raport al firmei de insolvenţă se arată că în perioada când UCMR a fost condusă de cei doi, societatea a rămas fără o mare parte din active, ele ajungând în proprietatea firmelor controlare de cei doi şi de anturajul lor. Mai recis , casa de odihnă şi debarcaderul de la Văliug au ajuns la firma AC Management din Timişoara, controlată de Dana Chebuţiu, după ce au fost vândute cu 2.358.300 lei. Din această sumă UCMR a primit, în realitate,  mult mai puţin.

Plata a fost realizată prin compensare între părţi, iar valoarea preţului, respectiv modalitatea de plată au fost stabilite de cei doi manageri executivi, fără a exista aprobarea organelor decizionale competente şi, respectiv, un raport de evaluare a imobilului vândut. Compensarea s-a realizat în parte, prin cesiunea de creanţe în valoare de 1.473.725 lei, deţinute de AC Management SRL la alte societăţi din grup”, se arată în raport.

Cei doi sunt acuzaţi şi pentru afacearea vânzării Vilei Renk, al cărui contract a fost semnat atât din partea vânzătorului, cât şi a cumpărătorului de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de Chebuţiu şi alte persoane din anturaj, cum ar fi soţia lui Chebuţiu – Lăcrimioara Chebuţiu, la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea pieţii şi chiar sub valoarea contabilă.

Ca şi procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate”,  se arată în raportul firmei de insolvenţă judiciară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc