[ad_1]
Un fost director general al Complexului Energetic Hunedoara susține că s-a urmărit distrugerea efectivă a unui colos industrial. Prin numirea de directori incapabili profesional, prin neimplicarea ministerului, fiindcă statul e acționar unic, s-au urmărit strict interesele de grup și interesele personale. De câștigat au investitorii privați. Prin dispariția unui producător de energie în zona centrală a țării, investitorii privați investesc în energie verde. Viitorul complex, despre înființarea căruia se vorbește ca urmare a dării în plată a CEH, va avea zilele numărate. Și asta pentru că, din a doua zi de funcționare va fi pe pierdere.
Conducere fără viziune
Michael Melczer, fost director al Complexului Energetic Hunedoara, spune că la complex s-a tot vorbit despre investiții ce nu au nicio legătură cu realitatea. La fel este acum și cu mult vehiculata microhidrocentrală de pe pârul Baleia.
”Cu hidrocentrala de la Paroșeni e o poveste. A fost gândită pentru altceva, nu pentru a fi hidrocentrală. Nici nu are o acumulare semnificativă ca să poată fi luată în considerare”, spune Melczer.
Noua companie, cu zilele numărate
Potrivit fostului director general, și viitorul Complex Energetic Valea Jiului va avea zilele numărate. Minele vor trebui să fie subvenționate de statul român în mod direct sau mascat, pentru că altfel nu-și vor putea continua activitatea. Continuare a activității miniere ar însemna sume colosale îngropate în pământ, care nu se justifică efectiv.
”Dacă tot se înființează un complex energetic, să diversifice urgent sursele de producere a energiei electrice. Adică să meargă în investiții pe hidrogen, care e vectorul de energie a viitorului, să meargă pe eoliene, pe fotovoltaice. Nu trebuie să le facă în Valea Jiului, trebuie să găsească locurile potrivite și să investească, pentru că va fi o companie curată și va putea să facă bani. Dacă nu, a doua variantă e trecerea pe închidere a minelor, și se pare că asta se va întâmpla”, explică Melczer.
Fostul director general e de părere că astfel de investiții sunt mult prea grele pentru actuala conducere, care nici nu are curajul să le spună oamenilor adevărul.
”Cu certitudine nu au interes să facă așa ceva. Cei care conduc CEH nu au nicio treabă, nu au niciun fel de viziune, băieții ăștia bat câmpurile și dealurile. E prea mult să vorbești de viziune de dezvoltare cu echipa de acum. Nu le spun adevărul oamenilor pentru că nu au curaj. Singurul lucru pe care îl fac este să-și controleze cardurile când intră salariile. În rest fug de orice fel de responsabilitate. Și știu despre ce vorbesc. Acest lucru se regăsește în toate firmele și instituțiile de stat. Toți îs buni la încasat, nimeni nu își asumă responsabilități, nimeni nu are inițiativă pentru că le este teamă și probabil nici nu-i prea duce mintea”, a mai precizat Melczer.
Potrivit sursei citate, la acest moment nu există nicio alternativă viabilă care să înlocuiască industria minieră. România a pierdut pași importanți, pentru că erau la îndemână instrumente prin care să se ofere o alternativă la industria minieră.
Proiecte începute, dar abandonate
În calitate de consilier al ministrului Energiei, Melczer a lucrat la mai multe proiecte care ar fi putut ajuta Valea Jiului. Unul a fost continuat de societăți private, cel referitor la Academia de reconversie a minerilor, RenewAcad.
Hub-ul de hidrogen a rămas, de vreo doi ani, în sertarele de la minister. Proiectul promovat de Melczer vorbea de un hub de hidrogen construit în jurul Termocentralei Paroșeni. Hub-ul de Hidrogen ar fi trebuit să însemne o componentă a Complexului Energetic Valea Jiului, care să asigure, să menţină importanţa energetică a Văii Jiului în peisajul românesc.
Un alt proiect viza ansamblul minier de la Petrila. Însă nici aici nu s-au mai făcut pași. Și asta pentru că autoritățile, locale, județene, societatea de închideri, ministerul nu au ajuns la un acord.
[ad_2]
Source link