Home STIRI ALBA Focar de scarlatină la o grădiniță din Alba Iulia

Focar de scarlatină la o grădiniță din Alba Iulia

0
2354

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a declarat focar de scarlatină la o grădiniţă din municipiul Alba Iulia, în urma confirmării bolii în cazul a trei preşcolari, cărora li se adaugă alte două cazuri probabile, potrivit unui comunicat de presă.

„DSP Alba informează că la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 din Alba Iulia există trei cazuri confirmate de scarlatină de către analizele de laborator iar alte două cazuri sunt probabile, fiind diagnosticate clinic. Astfel a fost declarat focar. (…) Copiii nu au necesitat spitalizare, sunt sub tratament medical şi au fost izolaţi la domiciliu încă de la apariţia primelor simptome. Colectivitatea este atent supraveghează de către personalul medical al DSP Alba şi de către personalul cabinetului medical şcolar”, se arată în comunicat.

Încă de la apariţia primelor cazuri suspecte, DSP a dispus mai multe măsuri de control şi prevenţie pentru limitarea răspândirii boli: au fost recoltate probe de exudat faringian de la contacţii de colectivitate, se face triaj clinic zilnic prin personalul medical care supraveghează colectivitatea, se efectuează curăţenie curentă prin personalul grădiniţei, se efectuează dezinfecţie generală de către o firmă de specialitate.

Totodată, personalul medical a făcut recomandări privind modul de dezinfecţie a suprafeţelor, obiectelor, veselei etc. şi s-a făcut educaţie sanitară.

Scarlatina este o boală infecţioasă care apare în colectivităţi de copii în special în lunile noiembrie şi decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind 5-9 ani.

Perioada de incubaţie la scarlatină variază între una şi 10 zile de la momentul infectării, cu o medie de 3-6 zile.

Boala începe cu febră, care poate ajunge la 39-40° C, vărsături şi dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat şi prezintă puternice dureri la înghiţire.

Pentru că scarlatina este foarte contagioasă, pacientul trebuie să fie izolat mai multe zile, de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună, informează DSP Alba.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.