AcasăSTIRIFitch: Proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste

Fitch: Proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste

Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019, publicat de Ministerul Finanţelor în 31 ianuarie, se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de taxa pe activele bancare. Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

”Draftul de buget al României, pe 2019, are ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de noua taxă pe activele bancare”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia a estimat, în noiembrie, când a reconfirmat ratingul BBB-/stabil pentru România, că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,5% din PIB.

Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu obţinerea unui deficit bugetar de 2,6%, având în vedere previziunile optimiste ale Guvernului. Proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor de 13,4%, dar noile măsuri spefice de creştere a veniturilor fac referire la o sumă netă de 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), potrivit agenţiei.

”Bugetul se bazează pe o creştere a PIB-ului de 5,5%, mai mare decât estimarea Fitch de 3,2%. Prevede o creştere nominală a veniturilor de 15,7%, mai mare decât creşterea nominală a PIB, şi estimează venituri suplimentare de 0,7% din lupta cu evaziunea fiscală”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Agenţia estimează că Guvernul ar putea 3-4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare, în condiţiile unei taxe de 0,3% din activele bancare, plătită trimestrial.

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc