AcasăSTIRIFinanţare record pentru mass-media maghiară din Transilvania

Finanţare record pentru mass-media maghiară din Transilvania

Guvernul maghiar finanţează cu încă 6 milioane de euro Asociaţia pentru Spaţiul Media Transilvan (ASMT) după ce, aceeași asociație a primit în decembrie 2017 alte 4,5 milioane de euro din aceeași sursă, scrie atlatszo.ro

Conform hotărîrii de guvern 1148/2019. (III. 20.) banii au fost acordați ”cu scopul sprijinirii mass-mediei de limbă maghiară din Bazinul carpatic”, asociația urmând să primească banii în două tranșe a câte 950 de milioane de forinți prin Fondul Bethlen Gábor, fond care se ocupă cu finanţarea comunităţilor maghiare de peste hotare.

Cu toate că jurnaliștii de la atlatszo.ro au încercat să afle ce anume se face cu aceste sume enorme de bani și cum anume se cheltuie, guvernul de la Budapesta nu oferă răspunsuri clare, prevalându-se de unele ”chichițe” legislative care, practic, blochează accesul mass-media independente la informațiile de interes public.

Asociaţia pentru Spaţiul Media Transilvan este o entitate obscură având sediul în comuna Sălard din Bihor, ea ajungând în atenția presei maghiare abia atunci când, în decembrie 2017, a primit de la Budapesta o sumă de 1,45 miliarde de forinți, adică 4,5 milioane de euro, ceea ce în media din comunitatea maghiară din România este o sumă astronomică. Acum, asociația mai primește încă 1,9 miliarde de forinți tot de la guvernul maghiar.

Pentru a înțelege proporțiile acestei finanţări e destul să amintim că până în decembrie 2017, asociaţia publica site-ul Főtér.ro cu un buget anual de 40 milioane de forinți (120 de mii de euro), cam ăsta fiind un buget realist pentru o redacţie on-line din media maghiară din România. Ca termen de comparaţie, unul dintre portalurile cu cea mai mare audienţă, maszol.ro are un buget de 180 de mii de euro pe an. De altfel, un material extrem de bine documentat despre finanţările din Ungaria pentru mass-media maghiară din Transilvania se poate citi aici.

Szilárd Demeter, așa-numitul ”ambasador neoficial” al ASMT pentru Átlátszó Erdély spunea că finanţarea a fost acordată ca urmare a intervenţiei sale. Demeter este un tânăr din Secuime care a absolvit filosofia la Cluj, apoi a devenit asistentul de presă al eurodeputatului László Tőkés. Mai tîrziu s-a angajat la la Fundația Századvég, principalul think tank al guvernului maghiar. Nu se știe exact ce anume lucrat acolo, dar se pare că a făcut parte din echipa unui personaj misterios, Árpád Habony, care este considerat principalul mastermind din spatele comunicării guvernului maghiar. Nu de mult Demeter a fost numit directorul Muzeului Literar Petőfi.

În ianuarie 2018, când a acordat un interviu pentru Átlátszó Erdély despre planurile pe care le are în media maghiară din Transilvania, el a declarat:

”Am formulat un plan complex care, pe lângă integrarea organelor de mass-media, conține și elementele creării unei scene transilvane media precum și concepțiile tuturor platformelor care servesc construirea comunității. Dorim cu precădere dezvoltare online pentru că lumea se mișcă în această direcție. Ne-am gândit nu numai la platforme, ci și la un management online eficient. Vrem să dezvoltăm soluții de informatice care pot ajuta actorii din spaţiul public maghiar de peste granițele Ungariei. Pentru asta a fost înființat un grup de lucru dedicat.”

În decursul unui an, în jurul acestei asociații minuscule s-a construit un întreg imperiu de firme. Povestea a început pe 8 ianuarie 2018: ziarele locale din portfoliul Udvarhelyi Híradó SRL (Vásárhelyi Hírlap, Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap şi Gyergyói Hírlap), portalul Székelyhon, cotidianul național Krónika precum și angajații SRL-ului au fost preluate de către firma Prima Press SRL din Odorheiu Secuiesc, firmă care până atunci opera un post radio local.

În data de 8 ianuarie încă nu exista o legătură oficială între Prima Press SRL și Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan. Conform Monitorului Oficial, asociaţia cumpără acțiuni în valoare de 4,7 la sută în data de 26 ianuarie, până atunci proprietarul este János László și firma lui, Arkum Invest SRL. După două săptămâni, pe 8 februarie ASMT a devenit singurul proprietar al Prima Press. Tot în februarie 2018 în Ungaria este înregistrată o firmă non-profit denumită Centrul de Sprijin al Serviciului Mass-Media Maghiar (Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ Nonprofit Kft. – prescurtat în limba română: CNSSM). Firma e înființată de dr. Éva Judit Korda, care este președintele Fundației Fără Hotare pentru Mass-Media Maghiară, proprietarul Udvarhelyi Híradó SRL.

Care este rolul CNSSM? Szőke a declarat că acest SRL nonprofit va exporta profesionalismul creat de holdingul transilvan în celelalte regiuni maghiare de peste hotare, adică în Slovacia, în Voivodina şi în Ucraina. Tot această firmă asigură servicii IT pentru întregul grup de firme.

În mai 2018 s-a înființat Transversum SRL de către CNSSM și de ASMT. Firma răspunde pentru problemele financiare, economice, de personal și de domeniul juridic, asigură administrarea firmelor, este administratorul averii grupului de firme precum și agenția de marketing.

În aceeași lună, mai din 2018 se înființează Varjúvár Kiadó SRL de către CNSSM și ASMT. Szőke a declarat că firma răspunde de proiectele care pînă atunci nu au avut editură (Előretolt Helyőrség, Nőileg, Nethuszár, Székelyföld.ma), respectiv tot Varjúvár Kiadó SRL răspunde pentru funcționarea Atelierului de Documentare și Investigație (ADI) al grupului, care publică și suplimentul Kilátó al cotidianului Székelyhon.

Gruparea tipărește și revista lunară Előretolt Helyőrség, revista pentru femei Nőileg, portalul revistei pentru copii Cimbora, cimbora.net, și două site-uri on-line mai mici: Nethuszár și Székelyföld.ma. Înainte, cel din urmă fusese apropiat de partidul de opoziţie de extremă dreaptă Jobbik. Ziare asociate au devenit HáromszékSzékely HírmondóNyugati Jelen şi Brassói Lapok.

La începutul lui august 2018 s-a produs o mărire de capital la Agotika SRL care a fost proprietarul staţiei radio Friss FM din Sfântu Gheorghe. Așa au apărut printre proprietari ASM și Prima Press SRL. Proprietarul anterior, Judit Ágota Petroczki renunţat la partea sa din firmă pe 20 august.

Din raportul lui Szőke reiese că gruparea a cumpărat și Mix FM și Fény TV din Gheorgheni și Kelet Info SRL care publică teletext-ul local.

Rolul lui László Szőke pare a se diminua: după ce într-o perioadă a fost una dintre figurile-cheie ale proiectului media, în august i s-a găsit o funcție cu nume sonor dar cam fără greutate: el a devenit directorul de dezvoltare al portfoliului media.

Administrarea Prima Press SRL a fost preluată de un jurnalist și afacerist din Odorheiu Secuiesc, Imre Zilahi. Tot el a devenit directorul executiv al Agotika Invest SRL și al Transversum SRL Directorul executiv al CNSSM a fost numit Áron Győrfi, iar al Varjúvár Kiadó SRL István Horváth.

Pentru cititorii de ziare modificarea cea mai importantă este că cele patru cotidiene (Vásárhelyi Hírlap, Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap și Gyergyói Hírlap) s-au contopit în ziarul cu pagini colorate de 12 pagini Székelyhon a cărui recepție a fost destul de ambivalentă, mulți cititori fiind dezamăgiţi de faptul că în noul ziar știrile locale au o pondere mult mai scăzută.

Conform raportului lui Szőke, 2018 a fost anul construcției: toți membrii firmei au fost supuși controlului financiar intern. În curând vor introduce sistemul de management integrat. Infrastructura redacțiilor a devenit deja mai bună și au creat un sistem unitar de administrare a conținutului care în același timp este ”cea mai mare bancă de date jurnalistice dinamică și updatată din Transilvania”.

Articolul integral aici:
https://atlatszo.ro/2019/04/23/finantare-maghiara-record-pentru-mass-media-din-transilvania-firmele-sunt-nenumarate-ceata-i-permanenta/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc