Fermierii români vor depune, în 2015, o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală, iar campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, citat de Agerpres.
[quote_box_center]În acest an se modifică sistemul de depunere a cererilor de plată pentru că vom avea o singură cerere. Toți completează o singură cerere, fie ca sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală, iar în câteva zile va începe campania de depunere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, a spus ministrul Agriculturii.[/quote_box_center]
Acesta a precizat că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată Ordonanța care reglementează modalitatea de verificare a criteriului de „fermier activ”, introdusă din 2015. Este vorba despre toți fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe fermă, indiferent de formele de sprijin.
De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că anul 2015 va aduce o serie de modificări în ceea ce privește acordarea subvențiilor europene și naționale, în condițiile în care au fost introduse schemele pentru tinerii fermieri și pentru micii fermieri, condițiile pentru pachetul de înverzire și plata diferențiată.
[quote_box_center]2015 este anul în care introducem schema pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri, condiţiile pentru pachetul de înverzire, cu cele trei categorii importante: menţinerea pajiştilor permanente, rotaţia culturilor, respectiv două culturi până la suprafeţe de 15 hectare şi 3 culturi la suprafeţele mai mari, iar cea de-a treia condiţie este de a lăsa o suprafaţă nelucrată sau cultivată cu anumite culturi proteice sau perdele forestiere. Tot de anul acesta introducem şi plata diferenţiată pentru cei care au între 1 şi 5 hectare şi cei care au între 5 şi 30 hectare etc. Cei care sunt în prima categorie pot primi, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc, maximum 170 de euro pe hectar, iar cei care sunt în categoria 5-30 hectare pot ajunge la cel mult 210 euro pe hectar. Noi încercăm să stimulăm cât mai mult asocierea. Acesta este cuvântul-cheie, să comasăm terenurile agricole şi să stimulăm prin PNDR crearea de cooperative”, a explicat Constantin.[/quote_box_center]
El afirmă totodată că fermierii români se pregătesc să cultive soia, deoarece MADR va acorda o plată suplimentară legată de producţie de 325 de euro pe hectar pentru această cultură.
Mai mult, șeful MADR se aşteaptă zilele acestea la un „răspuns favorabil” din partea Comisiei Europene la solicitarea depusă la 1 august 2014 pentru introducerea plăţilor cuplate în anumite sectoare pe care le consideră „în nevoie”, respectiv în sectorul zootehnic.