AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSFermierii din Arad ar plăti salarii URIAȘE, dar nu au cui

Fermierii din Arad ar plăti salarii URIAȘE, dar nu au cui

Salariile angajaţilor fermelor din vestul ţării s-au dublat în ultimii cinci ani, fiind de aproximativ 3.000 de lei pe lună, în condiţiile în care forţa de muncă este foarte greu de găsit, iar patronii încearcă să-şi păstreze oamenii. Reprezentanţii asociaţiilor agricole spun că în sezonul lucrărilor veniturile angajaţilor şi zilierilor pot depăşi 1.000 de euro pe lună, dar chiar şi aşa producătorii sunt nevoiţi să apeleze la pensionari pentru că nu găsesc tineri dispuşi să lucreze în agricultură.

Producătorii agricoli din vestul ţării reclamă o ”criză a forţei de muncă” în domeniu, care durează de câţiva ani, fiind nevoiţi să lucreze cu pensionari, chiar dacă salariile au crescut constant şi s-au dublat în ultimii cinci ani. Reprezentanţii mai multor asociaţii agricole au declarat că majoritatea producătorilor lucrează cu deficit de oameni, iar fermierii mai mici apelează la rude pentru a putea lucra terenurile, pentru că nu găsesc zilieri.

Preşedintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat că toţi producătorii care fac parte din asociaţie se confruntă cu problema lipsei forţei de muncă. Asociaţia reprezintă aproximativ 20 de producători, care lucrează peste 1700 de hectare de teren agricol.

”Criza forţei de muncă din sectorul agricol se manifestă în tot vestul ţării, deşi aici sunt printre cele mai mari salarii. Putem spune că în ultimii cinci ani salariile s-au dublat, dar înainte de asta oamenii au plecat să lucreze în alte ţări. Acolo s-au acomodat şi se decic greu să revină acasă, chiar dacă aici pot rămâne în mână cu mai mulţi bani. Cei 1.000 de euro pe care îi pot câştiga la noi în campaniile de recoltare valorează mai mult decât 1500 de euro câştigaţi în străinătate, unde traiul este mai scump, plătesc mult pentru chirie şi utilităţi. Consider că dacă ar reveni acasă ar fi mai câştigaţi din toate punctele de vedere, pentru că nu putem omite nici factorul emoţional, respectiv faptul că se află alături de familie. Totuşi, românii nu revin acasă, iar noi, fermierii, am ajuns să ne bucurăm dacă găsim oameni pe care să-i instruim de la zero, să investim foarte mult în ei, doar pentru a avea cu cine să lucrăm”, a declarat Milan Kelo, citat de news.ro

Reprezentanţii asociaţilor agricole spun că în ultimii cinci ani criza forţei de muncă s-a accentuat, pentru că foarte mulţi lucrători din domeniu au ales să plece la muncă în ţări din Occident.

”Un zilier primeşte acum 100 – 120 de lei pe zi, dar nu îi găsim. Apelăm la rude atunci când e mult de lucru”, a adăugat Milan Kelo.

Fermierii se plâng și de faptul că Asistenţa sociala le taie apetitul oamenilor pentru muncă, beneficiarii preferând să stea degeaba pentru câteva sute de lei pe lună, decât să câştige mult mai mulţi bani muncind. Reprezentanţii asociaţiilor spun că mulţi producători din Arad, Bihor şi Timiş plătesc firme din Ungaria pentru o serie de lucrări agricole, din cauză că în ţară nu găsesc oameni care să lucreze.

 

Sursa:news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc