AcasăSTIRIFără glumă! Cod galben de scumpiri începând din 1 aprilie

Fără glumă! Cod galben de scumpiri începând din 1 aprilie

Veste proastă. Începând de mâine, 1 aprilie, un nou val de scumpiri vine să dea peste cap viața românilor. Berea, țigările și pașapoartele sunt pe listă. Tot de mâine se introduce și coplata în sistemul public de sănătate. 

Nivelul accizei specifice aplicat în cazul țigărilor a fost stabilit la  56,71 euro/1.000 țigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, mai mare cu 3 euro față de nivelul din prezent. După majorare, prețul mediu la care ar putea să ajungă un pachet de țigări este de 12,32 lei.

În cazul berii, acciza va crește de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro și de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenți cu o capacitate de producție anuală ce nu depășește 200.000 de hectolitri.

Începând de luni, 1 aprilie, și Compania Nationala „Imprimeria Nationala”(CNIN) va percepe tarife majorate pentru blanchetele pașapoartelor. Pașapoartele care vor costa mai mult sunt cel simplu temporar și cel electronic simplu. Astfel, pentru un pasaport simplu temporar, cetățenii români vor plăti 100 de lei, în loc de 84 de lei, în timp ce pentru pașaportul electronic prețul va fi de 270 de lei în loc de 244 de lei. Pentru pașaportul electronic simplu – în cazul minorilor de până la șase ani, cu valabilitatea 3 ani, prețul nu suferă nicio schimbare, rămânând de 244 de lei.

Din luna aprilie, românii vor plăti și o taxă pentru spitalizare. Așa-numita coplată este cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență. Taxa va fi platită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc