[ad_1]
Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, HORA Reghin, care în acest an aniversează 70 de ani de la înfiinţare, în perioada de pandemie a reuşit să scoată pe piaţă trei noi produse, viori cu goarnă, chitare electrice cu şase corzi şi un instrument de percuţie denumit cajon, informează AGERPRES.
“Una din soluţiile pentru a avea comenzi şi pentru a ieşi din această situaţie de criză a fost scoaterea pe piaţă a noi produse. În acest sens, chiar am abordat şi am reuşit să construim industrial primele viori cu goarnă, care au o calitate foarte bună, care depăşeşte cu mult performanţele unor viori similare, de la noi sau din străinătate. Apoi am mai realizat chitare electrice cu 6 corzi, cu finisaje cu totul deosebite pe care, până acum, puţini le-au văzut, şi aceste chitare vin să dea o nuanţă şi o nouă linie de modă în lumea chitariştilor. Acestea sunt realizate şi după ultimele cerinţe ale marilor chitarişti şi vin să aducă un plus de valoare şi de apreciere fabricii noastre. Am realizat şi un alt instrument, de percuţie, o percuţie latino, care se practică în diverse săli de concerte, este vorba de cajon, care este asemănător unei lădiţe pe care instrumentistul execută un ritm de percuţie. Este un instrument reuşit şi la un preţ de cost acceptabil pentru orice iubitor de percuţie. Produsele noi sunt oferite acum pe piaţa internă, unde este o lipsă acută pentru aceste instrumente. Dorin ca ele să fie abordabile şi accesibile ca preţ şi calitativ să fie la nivelul celor mai bune din străinătate”, a declarat presei directorul general al SC Hora SA Reghin, Nicolae Bâzgan.
Potrivit directorului fabricii, scoaterea pe piaţă a acestor produse a fost necesară pe fondul scăderii cererii de instrumente muzicale, din cauza pandemiei, fapt ce a dus la o diminuare a producţiei la 62% în anul 2020, faţă de anul precedent.
“Instrumentele muzicale, nefiind produse de strică necesitate, au avut un consum mai mic. Din această cauză şi numărul comenzilor a scăzut. Totuşi am reuşit să trecem prin perioada aceasta realizând o producţie de 62% în anul 2020, faţă de anul 2019, care a fost un an de vârf. În anul 2020 am realizat 60.000 de instrumente, faţă de capacitatea anuală de 80.000-90.000 de instrumente”, a spus directorul HORA Reghin.
În ciuda acestei scăderi a producţiei, fabrica din Reghin nu a apelat la disponibilizări şi nici nu a redus salariile, menţinând un nivel constant, însă s-a confruntat cu un val de pensionări anticipate pe fondul politicilor guvernamentale.
“Am renunţat doar la muncitorii care nu şi-au realizat sarcinile, însă a fost un val foarte mare de angajaţi care s-au pensionat anticipat. Consider că e o mare greşeală a celor care conduc ţara, care îşi permit, în condiţiile în care forţa de muncă calificată lipseşte, să pensioneze anticipat. Este o greşeală imensă, numai cei care vor să facă rău unei economii ar accepta o asemenea măsură. Pensia anticipată este ţintită mai ales de cei care nu au încredere în ziua de mâine, chiar dacă este cu penalizări. Numărul de angajaţi a scăzut, dar nu pentru că am făcut disponibilizări, am avut 40 de persoane s-au pensionat anticipat sau de boală. Vor să profite de această posibilitate după ce s-a vehiculat că va fi ridicată vârsta de pensionare. Valoarea pensiei este una tentantă, chiar dacă este cu penalităţi, este la nivelul câştigului net realizat în producţie. Atunci e mai eficient să rămâi în pensie, fiindcă încasează pensia la nivelul salariului net. Eu aş rămâne aici şi dacă nu aş câştiga niciun leu, fiindcă mi-ar părea rău că munca mea, de 56 de ani, să se ducă pe apa sâmbetei”, a arătat Nicolae Bâzgan.
(FOTO: Hora Reghin / Facebook)
Similare
[ad_2]
Source link