AcasăSTIRIExpoziție Ion Grigorescu la muzeul din Oradea

Expoziție Ion Grigorescu la muzeul din Oradea

Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu Fundația Muzeul de Artă Recentă/MARe București, organizează vernisajul expoziției „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 – 2017”, care va avea loc marţi, 19 iunie, de la ora 18. Expoziția se va desfășura în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului European Music Open, vernisajul acesteia constituind deschiderea oficială a festivalului.

Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor dorește să prezinte publicului toate cele 6 capitole cronologice și tipologice în care a fost împărțită opera pictată a lui Ion Grigorescu de la începuturile sale până în prezent, combinând pictura cu fotografia, cu obiectul, sculptura, instalația sau enunțul conceptualist. Secțiunile Paleta (1963-1965), Răspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Săritura cu pictura (1979-1993) și Marginea era centru (1993-2017) surprind parcursul cercetării constante la care Ion Grigorescu și-a supus pictura proprie, pe care a folosit-o ca mijloc de investigare a celor mai impenetrabile subiecte, de la oniric la politic și de la erotic la mistic.

Trebuie menţionat faptul că este prima expoziție retrospectivă dedicată unui artist român în viață din ultimii 20 de ani (ultima de acest tip fiind cea dedicată lui Horia Bernea, în 1997.)

Potrivit organizatorilor, evenimentul nu este unul doar artistic, ci și unul editorial major, aspect subliniat și de volumul masiv care o însoțește, catalogul critic omonim fiind primul catalogue raisonné dedicat unui artist român în viață – o lucrare de referință (română/engleză), cu un design memorabil, ce evocă procedurile de performance ale lui Ion Grigorescu, volumul de 512 pagini are 700 de ilustraţii, fiind realizat de un colectiv format din Erwin Kessler, Carola Chisiu, Cristian Vechiu, Ioana Antonia Pearsică și Diana-Andreea Novăceanu. Catalogul a fost publicat la Editura Vellant în 2017 și va fi accesibil publicului la Oradea pe tot parcursul expoziției.

La vernisaj va fi prezent artistul plastic Ion Grigorescu, iar prezentarea operei pictate a acestuia o va face curatorul expoziţiei, criticul de artă Erwin Kessler, director al Fundaţiei MARe.

Ion Grigorescu (n. 1945), unul dintre cei mai importanți, versatili și influenți artiști români actuali, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, promoția 1969, clasa prof. Aurel Vlad, și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, din 1971. Din 1989 este membru în Grupul Prolog (alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu).

A participat la 300 de expoziții de grup și a avut 42 de expoziții personale în România și în străinătate. Lucrările lui Ion Grigorescu au fost expuse la cele mai importante manifestări artistice mondiale, de la Documenta de la Kassel (2007) la Bienala de la Veneția, (1997 și 2011), iar lucrările sale fac parte din colecțiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Centrul Pompidou – Paris și Tate Modern – Londra.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 28 august 2018, conform programului muzeului, care este următorul: lunea – închis; marţi, joi, sâmbătă – 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminică – 10.00-18.00. Intrarea la vernisaj este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc