AcasăSTIRIHUNEDOARAExpoziție inedită la muzeul din Deva. Arta tatuajului din perioada neolitică până...

Expoziție inedită la muzeul din Deva. Arta tatuajului din perioada neolitică până în zilele noastre

O expoziție inedită, în care sunt prezentate diverse forme de tatuaje din perioada neolitică până în zilele noastre, va fi vernisată sâmbătă, de la ora 17,00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Intitulată „Frumuseţea neconvenţională. Arta tatuajului”, expoziția va permite publicului să cunoască şi tatuajele realizate de către doi dintre cei mai cunoscuţi artişti tatuatori din Europa de Est: Piotr Szot, din Polonia, şi Grisha Maslov, din Rusia.

Organizatorii expoziției și-au propus să prezinte o evoluţie a modelelor de tatuaj de-a lungul timpului, dar şi semnificaţia acestora.

”Încă de la începuturi omul a încercat să înțeleagă lumea din jurul său, să elibereze forțe și obsesii ale subconștientului, să exprime credințele și spiritul comunității sale prin expresii care au dat naștere la ceea ce se numește azi artă. Treptat, a realizat că propriul său corp este diferit de orice alt mediu, cel mai potrivit mod de expresie a concepțiilor artistice și spirituale, recipientul existenței personale colective, a identității sociale particulare și a personalității sale, care îl însoțește în permanență. Transferă complexul de decoruri de pe obiecte sau suporturi statice, pe pielea corpului său, care devine pentru el forma vie ce oferă vibrații și efect oricărui tip de decorațiuni”, a declarat curatorul expoziției, Roxana Stăncescu.

Vernisajul expoziției de artă a tatuajului va fi completat de o prezentare a practicării tatuării în lumea antică, prezentare susținută de renumitul prof. univ. Luc Renaut, de la Université Grenoble Alpes (UGA), Franta, care a cercetat îndelung simbolistica și semnificația tatuajului în acea perioadă.

„Vom vedea împreună evoluția artei tatuajului, din cele mai îndepărtate timpuri (preistorie) până în contemporaneitate, fiind expuse piese neolitice din România, imagini ale spectaculoaselor tatuaje scitice și ale celor tradiționale balcanice, unelte de tatuaj, de la cele mai rudimentare la cele moderne, alături de imaginile fantasticelor opere de artă corporală ale doi dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din Europa Estică, Piotr Szot – Polonia și Grisha Maslov – Rusia. Toate pentru a sublinia faptul că arta tatuajului a fost și rămane parte din evoluția umană”, a concluzionat Roxana Stăncescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc