Expoziție de instrumente astronomice la Timișoara, cu ocazia Săptămânii Mondială a Spațiului Cosmic

0
1269

O inedită expoziție de instrumente astronomice a avut loc la ieri Timișoara, în cadrul manifestărilor organizate de către Agenția Spațială Română (ROSA) și intitulate Săptămânii Mondială a Spațiului Cosmic. 

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic are  loc în perioada 4-10 octombrie 2013, ediția din acest an având ca temă explorarea planetei Marte, sub egida ‘Explorând Planeta Marte, Descoperind Planeta Pământ’. La librăria ‘Cărturești’ din Iulius Mall Timișoara a avut loc o întâlnire moderată de către Virgiliu Pop, cercetător științific la Agenția Spațială Română (ROSA), unde publicul a putut simula gravitația altor planete pe picioroange moderne alături de Ștefan Cojocnean de la ‘No Limits’. De asemenea, cei prezenți au asistat la o expoziție de instrumente astronomice alături de Andrei Juravle de la ‘AstroVest’, dar și la o expunere despre importanța scufundărilor în antrenamentul astronauților alături de instructorul NAUI Costi Tofan de la ‘West Diving Club’, precum și la o demonstrație de robotică alături de Vladimir Diatlov de la ‘Smart Class’.

Evenimente asemănătoare vor avea loc și în județul Hunedoara. Astfel, la Deva, la Colegiul Național Decebal va avea loc o prezentare de filme despre zborurile cosmice și despre proiecte viitoarele pentru cucerirea sistemului solar, prezentare susținută de către profesorul Sorin Stănculescu și intitulată ”Călătoria spre Marte”. Vor fi prezentate filme SF despre călătoria spre Marte. Dezbateri despre cunoașterea Universului și cucerirea spațiului cosmic. Realizare machete și desene. Observații astronomice. la Școala Gimnazială Andrei Mureșanu va fi organizată o prezentare de film având ca subiect planeta Marte, urmate apoi de o dezbatere. Copiii vor realiza vor participa la un concurs de machete, sub coordonarea prefesorului Monika Hompot.

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic este o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuțiilor acestora la îmbunătățirea condiției umane, încă din anul 1999, marcând totodată lansarea pe 4 octombrie 1957 a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spațiului cosmic și semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activitățile statelor în explorarea pașnică a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.