AcasăSTIRIBIHORExpoziţie fotografică "Valurile Art-Nouveau", în Piaţa Unirii din Oradea

Expoziţie fotografică „Valurile Art-Nouveau”, în Piaţa Unirii din Oradea

O expoziţie fotografică numită „Valurile Art-Nouveau” a fost vernisată sâmbătă seara, în Piaţa Unirii din Oradea, cu imagini ale unor palate Art Nouveau din mai multe oraşe dunărene. Oradea este singurul oraş din România ce face parte din Reţeaua Europeană a Oraşelor Art Nouveau. Expoziţia foto Valurile Art Nouveau este vernisată simultan de Ziua mondială Art Nouveau în opt oraşe din ţări dunărene.

Expoziţia prezintă, în 30 de panouri, lucrări ale unor arhitecţi de seamă ai curentului Art Nouveau din oraşele Viena, Budapesta, Timişoara, Oradea, Constanţa, Tg. Mureş, Szeged, Subotica, Ljubljana, Zagreb, Sofia.

„Ceea ce vedeţi aici este un florilegiu al clădirilor Art Nouveau din ţările scăldate de apele Dunării pentru a vedea cât de divers, cât de frumos şi excepţional este acest patrimoniu Art Nouveau. Vedeţi linii curbe, flori, elemente din natură fabuloase alături de elemente geometrice minimaliste şi epurate. De ce? Pentru că pe lângă acest Art Nouveau pe care îl avem în Oradea, există şi un stil geometric, Secession, declanşat în Europa de arhitectul Otto Wagner pe care îl sărbătorim alături de Odon Lehner în acest an”, a spus criticul de artă Ramona Novicov.

Sâmbătă după amiază, Ramona Novicov a fost ghidul sutelor de orădeni care au dorit să viziteze în interior o serie de clădiri de patrimoniu din centrul istoric, printre care şi unele care nu sunt în general deschise publicului larg, precum Palatul Episcopal, Palatul Moszkovits sau Palatul Vulturul Negru.

„Azi am avut nevoie şi de trup şi de suflet să onorăm prezenţa dvs extraordinar de generoasă. Nu ne-am putut închipui că arhitectura orădeană poate trezi atâta interes, dragoste şi căldură din partea dvs”, a mărturisit criticul de artă, cu ocazia vernisajului foto.

Programul serii a fost continuat de ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat din Oradea care a susţinut un concert de muzică clasică, cu repertoriu de la începutul secolului XX şi cu o proiecţie video de sunet, culoare şi lumini, pe faţada Palatului Vulturul Negru, unul dintre exemplele de arhitectură nouă Art Nouveau.

Filmuleţul de cinci minute despre palat este realizat de studioul Mindscape, care a câştigat recent marele premiu la Festivalul Luminii „Spotlight” de la Bucureşti.

„Videomapping-ul palatulului s-a realizat pe baza cărţii regretatului istoric Rodica Hârcă. Decoraţiunile palatului au prins viaţă în secvenţele video, astfel încât orădenii pot vedea, în mişcare, vulturii, cocoşii, florile, albinele. Clădirea veche de pe amplasamentul actual este şi ea evocată, tocmai pentru a arăta ce a fost şi ce au gândit proprietarii atunci când au vrut să aducă moda din Milano la Oradea”, a declarat Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor.

Orădenii sărbătoresc timp de două zile, sâmbătă şi duminică, Ziua mondială Art Nouveau – 10 iunie, prin tururi ghidate, în limba română şi maghiară, concerte simfonice şi proiecţii video.

Primăria Oradea derulează, în perioada ianuarie 2017- iunie 2019, un amplu proiect internaţional privind protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării, proiect finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea cu suma totală de 1,6 milioane de euro, din care 320.000 de euro au revenit Oradiei, ca lider de proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc