[ad_1]
O asistentă medicală de la Petroșani susține că a avut multe de învățat după ce a fost internată, în unitatea medicală, diagnosticată cu COVID-19. Uman și profesional. Spune că modul în care s-au comportat cadrele medicale, de la medic, la infirmiere, a fost unul excepțional. Recomandă locuitorilor din Valea Jiului să aibă încredere în medicii de la Petroșani și spune că pe viitor va pune și mai mult suflet pentru pacienții internați pe secția pe care lucrează.
Ar fi putut să se trateze în altă parte, au ales însă Spitalul de Urgență Petroșani
Asistenta șefă de la neurologie, dar și soțul ei au fost confirmați cu infecție cu virusul SARS CoV-2. După șapte zile în care au primit tratament acasă, starea lor s-a înrăutățit. Au ajuns astfel la Spitalul de Urgență Petroșani. Aici, secția Pneumologie a fost transformată în secție COVID.
”Cadrele medicale au avut un comportament desăvârșit. Nu cred că faptul că sunt cadru medical a avut vreo contribuție, pentru că în momentul în care cineva nu vrea, nu poate sau nu știe, nu face. Starea soțului meu a fost foarte gravă, se desatura foarte tare, îi creștea febra, ba creștea tensiunea, ba scădea, glicemiile s-au dat peste cap. Se tot așteptau dintr-o clipă în alta să ne transfere pe terapie intensivă. Fiul meu este medic, lucrează în București. A insistat foarte tare, voia să ne ducă, dar nu am vrut sub nicio formă să plecăm din spitalul nostru. Am avut încredere foarte mare în medici. Spitalul merită respect, și cadrele medicale deasemenea”, a declarat Mirela Stoica, asistent șef secția Neurologie.
Aceasta povestește că ea și soțul ei au fost primele cazuri de la spitalul din Petroșani care au avut schemă de tratament cu medicație specifică COVID-19, cu remdesivir, plaquenil, plasmă.
”Am fost copleșiși de atitudinea colegilor mei. În fiecare zi am fost consultați. Auzim tot felul de chestii că nu intră, că nu sunt consultați, că nu îi vede numai la nu știu câte zile. Nu e adevărat. Au empatizat cu noi, ne-au încurajat. Chiar intrau să ne spună doar câteva vorbe de încurajare. Au fost foarte atente toate cadrele, asistente, infirmiere, îngrijitoare. Doamna doctor în fiecare zi a intrat, dimineața, la prânz, întreba dacă suntem OK. Suna și se interesa de noi, spre seară. Personalul auxiliar intra în fiecare zi, făceau curat, dezinfectau, aduceau masa. Nu lăsau în nicio zi să se strângă gunoi, deșeuri. Am fost mai mulți pacienți. Cu toți s-au purtat la fel, recomandau medicație în plus sau în minus, în funcție de starea pacientului. Impecabil. Cu toate că lucrez de 31 de ani în acest spital, am fost până în suflet impresionată”, spune asistenta medicală.
Sursa citată recunoaște că atitudinea cadrelor medicale a avut, psihic, un impact puternic în lupta cu COVID-ul.
Bolnavii trebuie să ajungă la timp la spital
Asistenta care s-a vindecat de COVID-19 spune că apropierea de care au dat dovadă cadrele medicale pe perioada internării i-a făcut să se simtă mai bine, să fie mai optimiști. Susține că oamenii ar trebui să meargă la spital atunci când e nevoie, dar să nu ajungă la unitatea medicală când e prea târziu.
”Vreau să determine oamenii să vină la spital când e nevoie. Să nu se lase pe ureche, că Doamne ferește, numai în spital să nu ajungi. În momentul în care starea lor de sănătate pune în pericol viața, oamenii trebuie să ia o decizie, cu tot sufletul, cu toată inima și cu toată certitudinea că ei vor fi bine în spital. Să nu se teamă. Să nu aștepte până e nevoie de ambulanță. Dacă se agravează foarte tare, degeaba se duc la spital și atunci au impresia că nu face nimic corpul medical. Păi dacă noi ajungem într-o stare în care nu se mai poate face nimic… și noi, ca și pacienți suntem vinovați că nu ajungem la timp la spital. Nu vreau să aduc laude, să fiu înțeleasă greșit. Medicii sunt aceiași oameni plini de compasiune, de empatie și profesioniști”, explică Mirela Stoica.
Stadiul de ”pacient COVID„ a făcut-o pe asistenta medicală să conștientizeze, încă o dată, cât e de importantă interacțiunea dintre cadrele medicale și pacient.
”Am înțeles și mai bine că trebuie să tratăm cu toată seriozitatea, cu tot sufletul și cu tot profesionalismul pacienții. Pe viitor voi fi mult mai atentă, și mai atentă decât am fost. Mă consider un om cu suflet, dar o să am de 1000 de ori mai mult suflet. Mi-a dat de gândit ceea ce am pățit și faptul că oamenii au fost atâta de apropiați mă determină pe mine și pe colegele mele o să fim și mai atente. Secția pe care lucrez necesită multă empatie față de pacienți și grijă foarte mare, dar voi fi și mai atentă și cu sufletul și mai deschis față de oameni”, spune asistenta șefă de pe Neurologie.
Spitalul de Urgență Petroșani nu a fost spital suport COVID. A tratat însă pacienți cu această boală și înainte ca secția Pneumologie să fie transformată în secție COVID.
[ad_2]
Source link