AcasăSTIRIHUNEDOARAEugen Evu - magicianul slovelor

Eugen Evu – magicianul slovelor

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat astăzi, 14 martie 2013, la Salle d’Or, din incinta Deva Mall, un eveniment cultural de excepție: întâlnirea cu poetul și publicistul Eugen Evu care, cu acest prilej, și-a lansat volumele intitulate Poeme interminabile (Editura Singur, Târgoviște), Ludice preludice (Editura Limes, Cluj), Li Mesia Nice (Editura Limes, Cluj), Poeme medicinale (Editura Dacia, Cluj), Penultimul romantic (Editura Minerva, București), Ordinea ascunsă sau pleroma (eseuri și aforisme, Editura Rafet), Motoare de căutare sau cartea ca vietate (critică literară despre scritori români și străini, Editura Rafet) și volumul bilingv Amintiri care vor veni / Memories to come, în excelenta tălmăcire a scriitoarei Muguraș Maria Petrescu (Editura Singur, Târgoviște, 2012).

La eveniment au luat parte personalități culturale de marcă, prieteni ai poetului Eugen Evu: poetul, filozoful și preotul Theodor Damian, din S.U.A., editor al revistei de cultură și spiritualitate românească Lumină lină, ce apare la New York, membru în colegiile de redacție a numeroase reviste românești de cultură din țară și străinătate; prof. univ. dr. în filosofie Ioan N. Roșca, criticul literar Florentin Popescu, redactorul-șef al revistei Bucureștiul Literar.

Prezentarea scriitorului Eugen Evu și a cărților sale a fost făcută de d-na Muguraș Maria Petrescu, scriitoare, traducătoare, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1979, poetul și publicistul Eugen Evu este o voce importantă a literaturii hunedorene, a poeziei în mod deosebit. Afirmat în mediul literar al Hunedoarei în anii 70 ai secolului trecut, Eugen Evu s-a impus în peisajul literar românesc ca un talent de excepție, autorul unui univers liric cu totul special, făuritorul unui limbaj poetic inconfundabil.

Editorial, a debutat, prin concurs, în anul 1974, la Editura Facla din Timişoara, cu 21 de poezii, în volumul Toate iubirile. La Hunedoara a înfiinţat cenaclul literar „Izvoare”, apoi „Lucian Blaga”, care ulterior şi-a schimbat denumirea în „Dan Constantinescu”. A înfiinţat primul săptămânal din județul Hunedoara, ziarul Renaşterea Hunedoarei, care a apărut între 1990 și 1991. Este fondator al publicaţiilor literare: Provincia – Vitraliu hunedorean, care ulterior şi-a schimbat denumirea în Provincia Corvina, Kilometrul zero, Sider – Semnal.

Este autorul a peste 40 de volume de versuri și proză, pamflete și eseuri.

Activitatea literară a lui Eugen Evu este apreciată și peste hotare, scriitorul fiind prezent cu opere în reviste și site-uri literare din Italia, Germania, Australia, S.U.A., Croația, Spania, Portugalia.

Volumele lansate de Eugen Evu vorbesc de la sine despre extraordinarul talent al acestuia de a pune în valoare comorile limbii române, o limbă pe care o iubește și căreia îi află în permanență noi valențe. De altfel recunoașterea de care se bucură creația lui Eugen Evu în lumea literară românească și ecoul pe care îl are în alte țări sunt o dovadă de necontestat a talentului și măiestriei literare ale unui scriitor care de peste cinci decenii arde pe altarul poeziei, al literaturii de bună calitate. În aceste cărți cititorul poate descoperi, pe lângă un minunat poet, și un excelent autor de aforisme, un eseist și un critic literar de mare profunzime, cu un verb inspirat, cu o acuitate deosebită a percepției fenomenului literar românesc și universal.

Încă de la debutul său, în anul 1970, în revista de mare prestigiu Familia, marele poet Şt. Augustin Doinaş a simțit imediat că pe firmamentul literaturii române a început să străluceasă o nouă stea, un dar al Divinității, cum atât de plastic s-a exprimat: „La Eugen Evu, cuvântul odată rostit devine unic și esențial. Mă bucur a-l descoperi ca pe un dar din partea Divinității.” Aceste cuvinte, cu siguranță, l-au obligat pe tânărul, pe atunci poet, iar toată creația ulterioară a lui Eugen Evu s-a situat sub steaua unei literaturi de foarte bună calitate. Cu trecerea anilor, universul poetic al lui Eugen Evu a dobândit noi valențe, expresia poetică a devenit mai esențializată, limbajul artistic s-a șlefuit asemenea unei pietre prețioase. Și aceste noi volume vor aduce iubitorilor de poezie satisfacții deosebite, fiecare vers punând în lumină profilul unui poet de excepțional talent care asemenea unui demiurg creează un univers întreg ale cărui taine încearcă să le pătrundă.

Ca orice întâlnire cu poezia adevărată, și întâlnirea din acest mijloc de martie ne-a îmbogățit spiritual și sutem mândri că județul Hunedoara poate oferi literaturii române și universale scriitori de talia lui Eugen Evu. Îi dorim din toată inima poetului Eugen Evu să fie mereu la fel de tânăr în suflet și să ne dăruiască pagini literare valoroase, care să ne bucure așa cum ne bucură volumele recent lansate.

În finalul întâlnirii, din partea Bibliotecii Județene au fost oferite Diplome de excelență poetului Eugen Evu și omului de cultură pr. Theodor Damian, ca semn de recunoaștere a contribuției acestora la promovarea culturii române în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc