[ad_1]
Marți se împlinesc 32 de ani de la gestul suprem pe care pictorul brașovean Liviu Cornel Babeș l-a făcut pentru a atrage atenția Occidentului asupra ororilor comunismului.
În 2 martie 1989, Liviu Cornel Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul, în faţa câtorva sute de turiști români și străini, în semn de protest faţă de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. Era electrician la Trustul de Prefabricate și, în timpul liber, artist plastic amator. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.
Liviu Cornel Babeș a murit în seara zilei de 2 martie la Spitalul Judeţean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunţ scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului. În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Cornel Babeș prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, aparţinând lui Ion Raţiu. Articolul a fost apoi preluat și de prestigiosul „The Sunday Times“.
În 1997, Liviu Cornel Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem cetăţean de onoare al Brașovului.
Primarul Brașovului, Allen Coliban, va participa, alături de consilierii locali, la cele două evenimente de comemorare organizate în Poiana Brașov, la baza pârtiei Bradul și în curtea bisericii de lemn, de la ora 11.00 și 11.30. În ședința consiliului local de săptămâna trecută, primarul a anunțat că în proiectul de buget pentru acest an au fost prevăzute fonduri pentru organizarea unui concurs de proiecte în vederea construirii unui monument Liviu Cornel Babeș, fonduri care acoperă și începerea lucrărilor.
„Pe 2 martie comemorăm 32 de ani de la gestul eroic al lui Liviu-Cornel Babeș. Vă adresez tuturor invitația de a participa la marcarea acestui moment în Poiana Brașov, la ora 11.00, la crucea de la baza pârtiei Bradul, iar la ora 11.30, la monumentul de la biserica din Poiană. Este o comemorare organizată de Asociația Luptătorilor, Răniților și Urmașilor Eroilor din Decembrie 1989 și Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul primăriei Brașov. Totodată, în memoria martiriului lui Liviu-Cornel Babeș, municipalitatea organizează un eveniment care va fi transmis în mediul on-line, în aceeași zi. În prima ședință a comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism, care va avea loc chiar în data de 2 martie, vom discuta și amplasamentul pentru viitorul monument, viitoarea statuie în cinstea lui Liviu-Cornel Babeș, și, totodată, în proiectul de buget au fost prinse fonduri pentru concursul de proiecte pe care-l avem în vedere pentru realizarea acestui monument, și pentru demararea lucrărilor. Cred că este o datorie morală pe care noi, comunitatea brașoveană, o avem față de memoria acestui martir și față de familia sa, și sper să fiți prezenți alături de mine, pe doi martie, la aceste evenimente de comemorare“, a declarat primarul Coliban, la finalul ședinței de consiliu local de săptămâna trecută.
Filarmonica din Brașov va transmite de trei ori, la orele 18.00, 19.15 și 20.30, pe pagina de Facebook, canalul de Youtube și pe pagina instituției, un concert memorial Liviu Cornel Babeș. Concertul cuprinde părțile 1 și 2 din Cvartetul de coarde opus 132 de Ludwig van Beethoven și un montaj cu imagini ale lucrărilor artistice ale lui Liviu Cornel Babeș, precum și imagini de la evenimente comemorative anterioare.
(FOTO: Primăria Brașov)
Similare
[ad_2]
Source link