AcasăSOCIALElevii se întorc mâine la cursuri. Vezi noutăţile anului şcolar

Elevii se întorc mâine la cursuri. Vezi noutăţile anului şcolar

Elevii se întorc la şcoală luni, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar va avea o vacanţă de primăvară mai mare şi se va încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie.

Clopoțelul va suna mâine pentru prima dată în noul an școlar 2016-2017, iar noutățile pentru elevi sunt multe. Astfel, anul şcolar 2016-2017 se structurează în două semestre: semestrul I, între 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017 şi semestrul al II-lea, între 13 februarie 2017 şi 16 iunie 2017. Semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. În total, elevii vor învăţa 169 de zile. Ca noutate, cursurile pentru clasa a VIII-a şi a XII-a se vor încheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel:

– vacanţa de iarnă: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017;

– vacanţă intersemestrială: 4 -12 februarie 2017;

– vacanţa de primăvară: 19 – 30 aprilie 2017;

– vacanţa de vară: 17 iunie – 10 septembrie 2017.

De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

O altă noutate a acestui an şcolar este posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional „Şcoala Altfel”, până acum existând o perioadă fixă, în luna aprilie. Şcolile vor putea opta pentru unul dintre următoarele intervale: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Perioada programului „Şcoala altfel” nu trebuie să coincidă cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua internaţională a educaţiei), 5 iunie (Ziua învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua copilului).

Și în ceea ce privește examenele naționale sunt noutăți. Astfel, din acest an şcolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, în 28 iulie. O altă noutate la examenele naţionale este că va fi eliminată prevederea conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat şi la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.

„În urma examenelor naţionale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu admiterea unei contestaţii, ceea ce am considerat că este o nedreptate, cu atât mai mult cu cât mediile au o relevanţă pentru admiterea la liceu şi la facultate”, a explicat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Noutăți vin și odată cu adoptarea Statutului Elevului. Astfel, conform prevederilor acestuia, elevii le pot cere socoteală profesorilor pentru notele primite și pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor „în scop educaţional”. Astfel, elevii nu mai pot fi mustraţi în faţa clasei, iar, dacă îşi corectează comportamentul, nu li se va mai scădea nota la purtare.

Una din cele mai importante prevederi ale Statutului, care intră în vigoare chiar de la începutul anului şcolar, este că elevii au dreptul să îşi conteste notele la lucrările scrise. Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei.  Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele dascălului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi profesori care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog.

Totodată, profesorul trebuie să îi informeze asupra notelor primite înainte să fie trecute în catalog şi trebuie să fie consultaţi în legătură cu materiile opţionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special în acest sens. Profesorii nu au voie să pună absenţe ca mijloc de coerciţie, au voie să pună absenţă doar dacă elevul nu este  la oră şi nu au voie să îi oblige pe copii să participe la olimpiade şi concursuri şcolare. Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere.

Nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiţi doar pentru faptele pe care le săvârşesc  în perimetrul şcolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc