Pentru al treilea an consecutiv, elevii Liceului ”Grigore Moisil ” din Timișoara se califică în finala unei competiții internaționale organizate de NASA și MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Trist este că, pentru participare trebuie să adune bani din donații. Ministerul Educației Naționale nu finanțează astfel de concursuri, pentru că nu se află în calendarul aprobat. În fața ignoranței autorităților, micile genii au demarat o campanie de strângere de fonduri, ca să își poată urma visul.
Sebastian Maleș este elev în clasa a XII-a la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara. Vrea să arate că știe mai multă matematică, informatică și fizică decât alți zeci de liceeni din întreaga lume, cu toții calificați în finala competiției „Zero Robotics”. Participarea lui, alături de echipa din care face parte – Casiopeea – este însă incertă. Nu au încă banii ca să plece la Boston, acolo unde are loc competiția organizată de NASA și MIT, iar autoritățile din Educație nu finanțează acest concurs.
„E o situație puțin incomodă că e competiție foarte mare și organizată de niște asociații extrem de mari, de mulți ani. Dar facem tot posibilul să ajungem în finală și să reușim să ne vedem codul cum rulează live pe stația internațională”, spune Sebastian Maleș, finalist „Zero Robotics”.
Echipa „Casiopeea” a început o campanie de strângere de fonduri.
„Am strâns suma de 7 mii de euro și am avea nevoie de cel puțin încă pe atât pentru a strânge toți banii de care avem nevoie pentru bilete, cazare și desigur mâncare”, continuă şi Cătălin Mihai Țiu – finalist „Zero Robotics”.
În finala concursului de robotică, organizată de NASA și MIT, s-au calificat aproape 50 de echipe, de pe toate continentele. Codurile create de elevi vor rula pe Stația Spațială Internațională.
Sursa: digi24.ro