Există fel de fel de agende. Există agendă de birou, agendă personală,agendă diplomatică,agendă electorală,dar mai există şi agendă publică.Se pare că aceasta este cea mai importantă. Agenda publică trebuie să cuprindă tot ceeace interesează la un moment dat mase mari de oameni, tot ceea ce este important şi prioritar pentru aceştia.Iar aceşti oameni pot fi în cazul de faţă cetăţenii României.Astfel agenda publică devine agenda cetăţeanului cu domiciliul în această parte a lumii. Fiind parte a întregului,agricultorii au şi ei dreptul la propria agendă.
Propun ca să discutăm despre agenda cetăţeanului agricultor. Sau agenda agriculturii.Căci agricultorii sunt puţini, consumatorii sunt mult mai mulţi.Şi unii şi ceilalţi sunt dependenţi într-un fel de agricultură. Nu-i aşa,noi toţi pentru a putea trăi,dacă se poate şi bine trebuie să ne hrănim. Zi de zi. Dar există cu adevărat la noi o agendă publică pentru agricultură?
Se discută mult de noua Politică Agricolă Comună,din viitorul de dincolo de 2014. Deja s-au stabilit principalele măsuri care vor influenţa viaţa agricultorilor producători şi viaţa cetăţenilor consumatori ani buni de acum înainte.Sunt probleme de rezolvat în ceeace priveşte infrastructura agricolă,consolidarea fermelor şi organizaţiilor profesionale,irigaţiile, probleme privitoare la pensionarea timpurie a agricultorilor,învăţământul şi cercetarea agricolă. Se pune întrebarea dacă sunt aceste obiective şi pe agenda noastră publică. La o adică ce poate fi rău în a consulta organizaţiile,reprezentanţii agricultorilor,oamenii de ştiinţă din domeniu,specialiştii, în aceste chestiuni ce îi privesc în mod direct? Toate acestea pornind de jos, acolo unde şi ajung în final să se aplice. Incontestabil printre noile măsuri ce privesc agricultura sunt multe lucruri bune.Dar poate că acolo era bine să se regăsească şi altele.
Comisarul european pentru agricultură e român de-al nostru şi trebuie să fim mândri că este acolo! Se vede că e şi de bună credinţă, de vreme ce mereu ne trimite vorbă că mai trebuie să facem una, alta,că timpul trece. S-au trecut pe agendă lucrurile astea şi altele ce sunt la fel de importante? Oare pe agendă este trecut ceva legat de terenul nelucrat, despre terenul agricol fărâmiţat? Nu de alta, dar Polonia spre exemplu a negociat cu UE măsuri pe bani europeni pentru comasarea terenurilor încă de acum câţiva ani. Agricultorii mai spun cu năduf că îi costă o groază de bani să rezolve problemele legate de succesiuni şi întabulări.Un demnitar de mai demult ne zicea că în Spania s-au înfiinţat notariate săteşti,unde notarii primeau proiecte de întabulare făcute cu bani europeni.
Lumea crede că multe dintre probleme se pot rezova dacă există înţelegere şi colaborare între oameni,la timpul potrivit şi în interesul tuturor. Asta şi în urma unor discuţii,corecte,deschise,constructive,fără linguşeli sau suduieli.Cum sublinia şi maestrul Ion Banu în al său recent editorial: ,,Toate însă trebuie luate în dezbatere serioasă,faţă-n faţă cu autorităţile care nu trebuie…slăvite ci angrenate în procesele de construcţie şi reconstrucţie,de organizare şi reorganizare şi determinate a lua cele mai pertinente măsuri.Expresii precum ,,mult stimate şi iubite conducător” sunt demult perimate”. Poate nu sunt bune nici huiduielile şi bălăcărelile permanente,deşi critica e de multe ori necesară dacă e constructivă.
Zilele trecute ministrul agriculturii a avut o propunere foarte bună, aceea de a ajuta şi fermele familiale cu bani europeni. În mod sigur a existat problema asta pe o agendă. Bună agendă! Nu costă prea mult pentru a exista credinţa că lucrurile bune se pot face doar prin conlucrare şi bună înţelegere.Doar o agendă.
Ca să nu mai fim permanent doar ţara dintre ,,Mult stimate şi…Huo”.